Skip to main content

Δίκη Άλκη: «Ήρθαν να σκοτώσουν και να φύγουν, πάγωσα όταν είδα το δρεπάνι», κατέθεσε ο φίλος του

Ο βασικός μάρτυρας και θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας τόνισε πολλές φορές ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη δολοφονική επίθεση

«Ήταν όλοι ψυχροί, σαν δολοφόνοι, ήρθαν να σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή. Ήρθαν να κάνουν αυτό που ήταν να κάνουν αθόρυβα και να φύγουν». Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση του βασικού μάρτυρα και κολλητού φίλου του Άλκη, που εκτός από τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε από χούλιγκαν, είδε τον καλύτερό του φίλο να πέφτει νεκρός στα σκαλιά πολυκατοικίας στη Χαριλάου την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Διαβάστε σχετικά - Δίκη Άλκη: Δεν έμπλεκε ποτέ σε καβγάδες, λέει η αδελφή του - Στο δικαστήριο ο Καρυπίδης

Ο νεαρός κλήθηκε να περιγράψει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ.

Με ψύχραιμη φωνή, που έκρυβε ένα παράπονο όταν ανέφερε το όνομα του Άλκη, ο 21χρονος μοιράστηκε όσες λεπτομέρειες θυμάται από την ολιγόλεπτη επίθεση που σόκαρε τον ίδιο αλλά και το πανελλήνιο.

«Ο Άλκης ήταν κολλητός μου. Με τα υπόλοιπα παιδιά από κοινές παρέες πηγαίναμε γήπεδο υπήρχε αυτό το "θα βγούμε για καφέ"», είπε στην αρχή της κατάθεσής του.

«Εκείνη την ημέρα, φτάσαμε 20:00 το βράδυ στο πάρκο του Άρη. Πήγαμε για έναν σύντομο καφέ στον σύνδεσμο φίλων του Άρη, μετά ξαναγυρίσαμε στο πάρκο και καθίσαμε για ώρα. Το κάνουμε συχνά αυτό, να βγαίνουμε, έτσι, βόλτα. Δεν πηγαίνουμε συχνά σε μαγαζιά. Εγώ και ο Άλκης φύγαμε με το μηχανάκι μου και μετά ήρθαν να μας βρουν τα άλλα τρία παιδιά. Πήραμε ένα ενεργειακό ποτό και καθίσαμε στα σκαλιά επί της Γαζή. Μετά ήρθαν αυτοί οι 12 και έγινε αυτό που έγινε», είπε ο μάρτυρας για την κατάσταση της πενταμελούς παρέας πριν δεχτούν την άγρια επίθεση.

«Δεν είμαι οργανωμένος, ούτε τα παιδιά. Απλά ήρθαν 12 άτομα και σκότωσαν τον κολλητό μου», ανέφερε παίρνοντας βαθιά ανάσα.

«Στα σκαλιά καθόμασταν 40 λεπτά. Εγώ στην αρχή είδα τέσσερα άτομα να μας ρωτάνε τι ομάδα είμαστε. Αυτός που μας ρώτησε ήταν ψηλός και ξανθός. Ήταν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με full face και κουκούλες και όλοι ήταν μαυροφορεμένοι. Ήταν οργανωμένοι για να γίνει ό,τι έγινε. Είδα ότι όλοι κρατούσαν από κάτι», συμπλήρωσε στην κατάθεσή του.

«Όταν ρώτησαν για την ομάδα, εγώ απάντησα Άρης. Δεν κατάλαβα τι έγινε εκείνη τη στιγμή, περπατούσαν ήρεμα προς εμάς αλλά ήταν ψυχροί απέναντί μας. Μετά αντιλήφθηκα από τη δεξιά πλευρά και άλλα άτομα να έρχονται προς εμάς», είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

«Εκείνη τη στιγμή το πρώτο που είδα ήταν το δρεπάνι και πάγωσα. Το πρώτο πράγματα που σκέφτηκα να κάνω ήταν να αμυνθώ οπότε σήκωσα το κράνος μου που έχω για τη μηχανή. Ήρθαν επιθετικά, φαίνονταν οι προθέσεις τους. Αφού μας χτύπησαν, χτύπησα με το κράνος έναν στο κεφάλι, αυτός έκανε δύο τρία βήματα πίσω και αυτός μετά ήρθε και με κάρφωσε με μαχαίρι πολλές φορές στο πόδι», περιέγραψε στο δικαστήριο.

«Ήρθαν πάνω σε μένα πάνω από τέσσερα άτομα. Μια με χτυπούσαν, μια με κρατούσαν για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Εγώ είχα διάφορες μαχαιριές από πολλά άτομα», σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο 21χρονος ανέφερε πως λόγω αδρεναλίνης πίστευε πως είχε τέσσερα τραύματα, με την ιατροδικαστική εξέταση να δείχνει τελικά πάνω από 15.

«Όλο αυτό μου φάνηκε ότι κράτησε δευτερόλεπτα. Με χτύπησαν και με ξύλο και με το δρεπάνι. Όταν ο Άλκης ήταν κάτω κι εγώ από πάνω του είδα ξανά αυτόν με το δρεπάνι, αλλά εμένα με χτύπησε λίγο», πρόσθεσε.

Η αγωνιώδης προσπάθεια να βοηθήσει τον φίλο του

«Άκουσα τον Άλκη να φωνάζει βοήθεια στα σκαλάκια. Εμένα με είχαν κολλήσει στον τοίχο πάνω στην πολυκατοικία και με χτυπούσαν. Τον είδα κάτω και από πάνω του πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε. Ήταν πεσμένος και πάνω του τουλάχιστον 10 εκείνη τη στιγμή. Είδα σίγουρα ξύλα, δεν πρόλαβα να δω πολλά γιατί προσπαθούσα να καλυφθώ κι εγώ. Με σταθεροποίησαν σε μια κολόνα της ΔΕΗ και δεν κατάφερα να φτάσω πιο γρήγορα στον Άλκη», σημείωσε ο μάρτυρας.

«Ένας με χτύπησε με ξύλο στο κεφάλι. Προσπάθησα να μην λιποθυμήσω γιατί αν έπεφτα κάτω, σκέφτηκα ότι θα με σκότωναν. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα έφυγαν αλλά είχα θολώσει. Κατέβηκα τα σκαλάκια, σήκωσα τον Άλκη, τα άλλα παιδιά είχαν ήδη φύγει. Έκανε δύο βήματα και κάθισε εκεί ο Άλκης. Έμεινε εκεί. Προσπάθησα μάταια να του δώσω βοήθεια», είπε ο νεαρός.

«Έτρεχε πάρα πολύ αίμα. Όταν σηκώθηκε, από κάτω υπήρχε υπερβολικό αίμα», είπε για τη στιγμή που έσπευσε κοντά του. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο φίλος του ούρλιαζε για βοήθεια.

Απαριθμώντας τις μαχαιριές στα πόδια του αλλά τα χτυπήματα στο κεφάλι, ο μάρτυρας είπε ότι κατάφερε να ξεφύγει ένα ακόμα στο πλευρό του.

«Μόνο αυτόν που μας ρώτησε τι ομάδα είμαστε θα αναγνώριζα, γιατί είχε half face και φαινόταν το κεφάλι του. Όλοι οι άλλοι ήταν καλυμμένοι. Εγώ έβλεπα μόνο μάτια, τίποτα άλλο», σημείωσε.

«Δεν βγήκε λέξη από κανέναν. Ήταν όλοι ψυχροί σαν δολοφόνοι, ήρθαν να σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή. Ήρθαν να κάνουν αυτό που ήταν να κάνουν αθόρυβα και να φύγουν», είπε ο μάρτυρας.

Πρόσθεσε παράλληλα πως το περιστατικό δεν είχε καμία σχέση με επεισόδιο τύπου «πιανόμαστε στα χέρια».

«Δεν είχαν μόνο χέρια, έφεραν μαχαίρια, ξύλα κτλ. Δεν υπήρξε καν λογομαχία. Όλα με σοκαραν, το δρεπάνι που είδα στην αρχή πιο πολύ από όλα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως κανένας από τους κατηγορούμενους δεν τον προσέγγισε για να του ζητήσει συγγνώμη.

Αυτήν την ώρα εξετάζεται από τους δικηγόρους υπεράσπισης.