Skip to main content

Αποκαλύψεις για τα έξοδα της Παγίας από τη βασική κατηγορούμενη

Συνολικά 17 άτομα παραπέμφθηκαν για να δικαστούν για απιστία στην υπηρεσία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση.

Στη τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη της παγίας προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καθώς η ακροαματική διαδικασία έφθασε στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων, πριν την απόφαση. Σήμερα απολογήθηκε η βασική κατηγορούμενη, πρώην δημοτική υπάλληλος και επί σειρά ετών διαχειρίστρια της «Παγίας».

Όπως ανέφερε ενώπιον των δικαστών όλες οι ανάγκες του δήμου καλύπτονταν από το ειδικό κονδύλιο μικροεξόδων, τη λεγόμενη  «παγία». Τα χρήματα προορίζονταν για γραφική ύλη, χαρτί υγείας, καθαριστικά, καφέδες για τα γραφεία του δημάρχου, του γενικού γραμματέα και των αντιδημάρχων, πολυθρόνες, τηλεοράσεις κ.ά. Επίσης χρεώνονταν μια σειρά από υπηρεσιακά γεύματα, δαπάνες υπαλλήλων, συμμετοχές σε συνέδρια κ.ά.

Η κατηγορουμένη ανάφερε ότι ο δήμαρχος χρησιμοποίησε κονδύλι του ταμείου για την εγκατάσταση ειδικής πόρτας στο γραφείο του, ενώ ο γ. γραμματέας κάλυψε έξοδα κίνησης αυτοκίνητου -ύψους 2000 ευρώ- για ένα ταξίδι του στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκης, αντιμετώπισε έκτακτο πρόβλημα με τα δόντια του μετέβη σε τοπικό οδοντίατρο και τα έξοδα αξίας 100 ευρώ χρεώθηκαν στο κονδύλι της παγίας, με μια απλή απόδειξη που προσκόμισε η γραμματέας του πρώην δημάρχου.

Συνολικά 17 άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν για απιστία στην υπηρεσία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση, αναφορικά με το έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε στα ταμεία του δήμου, για το χρονικό διάστημα 1999-2007. Εκτός του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης, Θόδωρος Αθανάσαρος στελέχη και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.