Skip to main content

Διμερείς επαφές Λαμπρινίδη στο περιθώριο της γσ του ΟΗΕ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, του Καζακστάν και της Ουρουγουάης είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαμπρινίδης, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ, του Καζακστάν Γερζχάν Καζιχάνοφ και της Ουρουγουάης Λουίς Αλμάγκρο είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου συζητήθηκαν διμερή θέματα, καθώς επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Λαμπρινίδη να επισκεφθεί, στο αμέσως επόμενο διάστημα, την Αίγυπτο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο Έλληνας υπουργός. Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι στην επίσκεψη αυτή, που προγραμματίζεται εντός του επόμενου διμήνου, να συμμετάσχει και ελληνική επιχειρηματική αποστολή με σκοπό να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της υγείας και της ενέργειας.

Ο κ. Λαμπρινίδης ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πορεία των συζητήσεων εντός της ΕΕ σχετικά με την προώθηση των σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας. Αμφότεροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις σχετικές διαβουλεύσεις και σε διμερές επίπεδο, προκειμένου να καταγραφούν οι τομείς συνεργασίας που παρουσιάζουν τις σημαντικότερες προοπτικές από την αιγυπτιακή πλευρά.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις δυνατότητες που διαγράφονται για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων. Συζητώντας ευρύτερα για την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Λαμπρινίδης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις κινήσεις και τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες, όπως ανέφερε, επιτείνουν το κλίμα ρευστότητας και αστάθειας, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης, επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η πολύ καλή συνεργασία ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας. Συζήτησαν ακόμα τις δυνατότητες σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν ενημέρωσε τον κ. Λαμπρινίδη για την επιθυμία της κυβέρνησής του να προσελκύσει ευρωπαϊκές εταιρείες, στο πλαίσιο του ευρέως προγράμματος επενδύσεων και εκβιομηχάνισης της χώρας. Συζητήθηκαν, ακόμα, οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, ζητήματα σχετικά με τον ΟΑΣΕ, δεδομένου ότι το Καζακστάν παρέλαβε την προεδρία του Οργανισμού από την Ελλάδα και οι προοπτικές για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

Σε όλες τις επαφές του, ο κ. Λαμπρινίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς και για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό.

Απόψε, ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συμμετάσχει σε κλειστό δείπνο εργασίας που διοργανώνει το International Peace Institute με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.