Skip to main content

Ο «τρελός της γειτονιάς» και οι κίνδυνοι που είναι μπροστά

Άρθρο στη Voria.gr του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην προέδρου της ΝΔ Θεσσαλονίκης

του Δημήτρη Βαρτζόπουλου*

Είναι πολύ δύσκολο, να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα, τα επόμενα χρόνια. Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι οι Τσίπρας/ Καμμένος είναι αλεξίσφαιροι σε οιαδήποτε καταστροφή, οιαδήποτε λοιπόν πολιτική εξέλιξη  θα εξαρτηθεί αποκλειστικώς από την δική τους αντίληψη του απολύτως δικού τους συμφέροντος και μόνον. Μακάρι για όλους να κάνουν τις εκλογές του χρόνου τέτοια εποχή, τίποτε όμως δεν αποκλείει και το αρκετά αργότερον.

Τούτο σημαίνει, ότι η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων θα συνεχισθεί αναλλοίωτος για αρκετά ακόμη και τούτο είναι πολύ επικίνδυνον.

Ο κίνδυνος δεν έχει σίγουρα σχέση με την Ευρώπη. Εκεί όλοι έχουν αποφασίσει, ότι η Ελλάς είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση, όπου μία Αριστερή Κυβέρνηση απεφάσισε, να τηρεί τις δημοσιονομικές προφάσεις προς τα έξω  κάνοντας προς τα έσω «τα γούστα της». Την αφήνουν λοιπόν σαν τον «τρελούτσικο» της γειτονιάς, με καλόβολη συγκατάβαση, λαμβάνοντας ασφαλώς όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως πχ τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από την Σένγκεν, ώστε να μην μπορεί και να ενοχλεί πραγματικά.

Ο κίνδυνος επίσης δεν έχει σίγουρα σχέση με τα υπόλοιπα εξωτερικά μας. Όσο επικίνδυνος και να είναι ο Ερντογάν, η απόλυτος πλέον αντίθεσή του με την Ευρώπη, μας δίδει δυνατότητες, που φυσικά δεν εκμεταλλευόμαστε. Σκόπια και Αλβανία μας έχουν περισσότερο ανάγκη, απ´ ότι εμείς αυτούς.

Ο κίνδυνος, ο πραγματικός και αδυσώπητος, είναι αλλού. Είναι η προϊούσα φτωχοποίηση του ενεργού πληθυσμού , η εξάντληση των - φανερών και κρυφών- οικονομιών, η πραγματική πλέον αδυναμία αντιμετώπισης των απίστευτων απαιτήσεων του κράτους από τον ενεργό πολίτη.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δραματικά. Η εκτίναξη των ληξιπροθέσμων οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία οδηγεί ολοέν και περισσότερους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολουμένους σε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων. Αυτό θα οδηγήσει αναποδράστως σε αδυναμία ανταποκρίσεώς τους εντός ενός- δύο ετών, δηλαδή σε αφαίρεση της φορολογικής και ασφαλιστικής τους ενημερότητος.

Η κατάσταση , που θα βρεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα είναι πρωτοφανής. Ποτέ και τίποτε στο παρελθόν των τελευταίων πενήντα ετών δεν θα την θυμίζει.

Φυσικά και θα πράξει όλα τα δέοντα. Και τους δημοσιονομικούς στόχους θα διαπραγματευθεί και τους φορολογικούς συντελεστές θα αλλάξει και το επενδυτικό κλίμα ριζικά θα βελτιωθεί. Όλοι όμως γνωρίζουν, ότι όλα αυτά αποδίδουν με μία - μικρότερη ή μεγαλύτερη- διαφορά φάσεως ετών.

Το ζήτημα είναι, τι γίνεται στο ενδιάμεσον.

Ίσως ο προσφορότερος τρόπος εξυπηρέτησης του αγωνιζομένου πληθυσμού είναι η έμμεσος ταμειακή του διευκόλυνση. Δηλαδή:

Α. Η μεγάλη αύξηση των δόσεων ρύθμισης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Β. Η ουσιαστική εξαφάνιση των απαιτήσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος τουλάχιστον σε ο,τιδήποτε έχει σχέση με την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητος.

Εξ ίσου σημαντική είναι η φορολογική αναγνώριση των θυσιών στις οποίες αναγκαστικά υποβάλλεται ο μέσος πολίτης λόγω της χρονίας αβελτηρίας του ελληνικού κράτους στην εξασφάλιση βασικών αγαθών: της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας των ηλικιωμένων.

Η διόρθωση αυτών των δομικών ελλείψεων,  η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου δηλαδή , είναι  στην καλύτερη περίπτωση θέμα ετών. Εκείνο, το οποίο άμεσα θα μπορούσε να ελαφρύνει τους  βαρυγκομούντες μικρο- και μεσοαστούς είναι η φορολογική απαλλαγή από τα έξοδα:  Α. των φροντιστηρίων πάσης φύσεως. Β των ιατρικών, φαρμακευτικών και παραϊατρικών  υπηρεσιών πάσης φύσεως και Γ. των μονάδων φροντίδος υπερηλίκων και αναπήρων.

Δεν είναι απλό, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο.

*Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης