Skip to main content

Δημογραφικό τσουνάμι σαρώνει την Κάτω Ιταλία

Οι θάνατοι, στην Κάτω Ιταλία, ξεπέρασαν τις γεννήσεις, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου Svimez. Μια κοινωνική πραγματικότητα που θυμίζει το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι θάνατοι, στην Κάτω Ιταλία, ξεπέρασαν τις γεννήσεις, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου έρευνας Svimez. Μια κοινωνική πραγματικότητα που θυμίζει το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Σύμφωνα με το Svimez «η Κάτω Ιταλία, τα επόμενα χρόνια, θα πληγεί από πρωτοφανή δημογραφική αλλαγή, ένα πραγματικό τσουνάμι με απρόβλεπτες συνέπειες».
 
Το ΑEΠ, στις νότιες περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης που μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, αναμένεται να συρρικνωθεί και το 2015, κατά ποσοστό 0,7%. Πρόκειται για το έβδομο συνεχές έτος οικονομικής κρίσης.
 
Από το 2008 μέχρι το 2013 τα συνολικά εισοδήματα των κατοίκων της Κάτω Ιταλίας, μειώθηκαν κατά ποσοστό 15% ενώ, παράλληλα, χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας.
Από το 2007 μέχρι το 2013,  τα νοικοκυριά σε κατάσταση ένδειας, από 443.000 αυξήθηκαν στο 1.000.014 .
 
Τα χρόνια οικονομικά προβλήματα του ιταλικού Νότου, αλλά και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τέλος, είναι εμφανή και σε ότι αφορά την απασχόληση των γυναικών. Στην Καλαβρία, την Σικελία, την Απουλία και στις υπόλοιπες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, μόνον μια στις πέντε γυναίκες έχει καταφέρει να βρει δουλειά.