Skip to main content

Δημοψήφισμα για την οικονομία έως το τέλος Οκτωβρίου

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα που θα υποβληθεί μέσω του δημοψηφίσματος, αν και ο χρόνος διεξαγωγής φαίνεται να έχει κλειδώσει.

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την οικονομία και κατ' επέκταση για το μέλλον της χώρας, κάποια στιγμή έως το τέλος του Οκτωβρίου, αποφάσισε οριστικά ο πρωθυπουργός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που επιτρέπουν την υλοποίηση του ξεκίνησαν και έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας όλα θα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση του.

Προς το παρόν, όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί το ερώτημα που θα υποβληθεί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Την τελική επιλογή θα κάνει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει να κάνει με την ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο βασικός στόχος.

Παρά τη διάψευση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters για την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα είναι η οικονομία.

Η διατύπωση του ερωτήματος, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να μην αφήνει χώρο για επικίνδυνες παρερμηνείες. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το ζήτημα, για αυτό και εκτιμάται ότι έως το τέλος Οκτωβρίου όλα θα είναι έτοιμα για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας.