Skip to main content

Δήμος Νεάπολης: Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του δήμου Νεάπολης - Συκεών στη Μασσαλία με φορείς της Ευρώπης για την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ως μιας από τις καλύτερες πρακτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, βρίσκονται οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δράση η οποία αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία και φιλοξενείται σε ειδικό κατάλογο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα MADRE, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg MED, που ως αντικείμενο έχει την προώθηση της διεθνικής συνεργασίας για την ανάπτυξη της αστικής και περιαστικής γεωργίας, την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης και της κοινωνικής συνοχής, όπως επίσης και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Σε αυτό συμμετέχουν φορείς μητροπολιτικών περιοχών από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα, με την Θεσσαλονίκη να έχει επιλεγεί ως πόλη εφαρμογής του έργου στη χώρα μας με εταίρο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών να είναι ο μοναδικός που συμμετέχει από την ελληνική πλευρά στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Για τους Δημοτικούς Λαχανόκηπους είχε την ευκαιρία να μιλήσει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Μασσαλία στο πλαίσιο του προγράμματος MADRE, όπου υπογράφηκε και ειδικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών φορέων για την περαιτέρω εξέλιξη των δράσεων αστικής γεωργίας.

Ειδικό αφιέρωμα

Ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων ο κ.Βουλγαρίδης παρουσίασε αναλυτικά το σύνολο της δομής που λειτουργεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο των δράσεών του για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αποσπώντας τα ευνοϊκότερα των σχολίων, ενώ ανάλογη παρουσίαση έκανε και η αναπλ. προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μάρω Βασσάρα στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι θετικές εντυπώσεις που προκαλούν στην Ευρώπη οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι του δήμου Νεάπολης-Συκεών αντανακλώνται και στη φιλοξενία ειδικού δισέλιδου αφιερώματος στον «Κατάλογο των Καλύτερων Πρακτικών» («Best Practice Catalogue» του προγράμματος MADRE, που είναι και η μοναδική αναφορά σε δήμο της χώρας μας. Να σημειωθεί ότι για να συμπεριληφθεί ο δήμος στην ειδική λίστα καλών πρακτικών του προγράμματος έπρεπε να πληροί αυστηρές προϋποθέσεις, όπου σε όλες συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία και ιδιαίτερα σε αυτά της κοινωνικής ένταξης, της εκπαιδευτικής, υγειονομικής και διατροφικής αξίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι αποτελούνται από κηπάρια έκτασης 50 τ.μ. που βρίσκονται στις Δ.Ε. Συκεών (οδός Βίτσι και Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου) και Πεύκων (Ειρήνης, στο δημοτικό κατάστημα). Στους δικαιούχους παραχωρείται η χρήση και εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων κηπευτικών για την κάλυψη προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών. Η καλλιέργεια, δε, γίνεται με την πλήρη υποστήριξη του δήμου (δωρεάν παροχή νερού, φυτά, εργαλεία, συμβουλευτική και υποστήριξη από γεωπόνο, ενώ τα φυτά χορηγούνται από την εταιρία AGRIS), με μοναδική υποχρέωση των συμμετεχόντων να προσφέρουν τουλάχιστον το 10% της παραγωγής τους στη Δομή Παροχής Σίτισης και στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι συνεχίζουν και φέτος τη λειτουργία τους με δημοτικούς πόρους και υπηρεσίες, καθώς η κοινωνική αυτή δομή για την αντιμετώπιση της φτώχειας αποκλείσθηκε από τα νέα εθνικά προγράμματα, παρά τη θετική τους αξιολόγηση και τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Κατά την εξαετή διάρκειά τους περισσότεροι από 300 άνεργοι και άποροι συμπολίτες μας ωφελήθηκαν πολλαπλώς από τη λειτουργία της δομής, ενώ βρήκαν απασχόληση και νέοι άνεργοι επιστήμονες.