Skip to main content

Δήμος Νεάπολης: Συντονισμένες δράσεις για τα αδέσποτα του Σέιχ Σου

Άμεσες, υπερτοπικές, συνεργατικές ενέργειες αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που συγκάλεσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Η ανάγκη να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους και να δράσουν συντονισμένα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων ζώων στην περιοχή του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου και της επιθετικότητας που αρκετά από αυτά αναπτύσσουν, αναδείχθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας Νεάπολης-Συκεών Στέλιου Γκατζέ, ύστερα από παραίνεση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.

«Παρά τα προγράμματα που υλοποιούμε εδώ και δεκατρία χρόνια που πλέον ξεπερνούν τις 110.000 ευρώ ετησίως, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο έντονη και πιεστική, με τα περιθώρια των κινήσεών μας να είναι στενά περιορισμένα», σημείωσε ο κ. Γκατζές, τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε να βρούμε όλοι μαζί μία προσωρινή, έστω, λύση που θα απαλύνει κάπως την κατάσταση».

Όπως υπογραμμίστηκε από το σύνολο των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των φορέων που κλήθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη, τόσο από τον δήμο Νεάπολης- Συκεών, τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και από το Δασαρχείο, την Αστυνομία και φιλοζωικούς συλλόγους, «το ζήτημα αυτό έχει σαφώς υπερτοπικά και μητροπολιτικά χαρακτηριστικά και δεν περιορίζεται μόνο στις ζώνες ευθύνης του κάθε δήμου». Όπως αναγνώρισαν όλοι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης-ανάλυσης της υπάρχουσας και προϋπάρχουσας κατάστασης, μεγάλη πληγή αποτελεί η άναρχη και ανεξέλεγκτη σίτιση των ζώων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου, που, όπως τονίστηκε, πρέπει να περιοριστεί και να ελεγχθεί, με τους εθελοντές που δρουν κατά μόνας να έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρμόδιες Υπηρεσίες των δήμων για τη δράση τους, κυρίως στο σκέλος της απελευθέρωσης των ζώων.

Αποφάσεις-προτάσεις

Παράλληλα, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όλοι οι δήμοι που εμπλέκονται στο θέμα υλοποιούν συγκεκριμένα προγράμματα για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες κυρίως εξαιτίας των ασαφειών που περικλείει το νομοθετικό πλαίσιο. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίστηκε, η δράση των δήμων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Δ.Ε. Πανοράματος και Πυλαίας Γιώργο Μπαμπαράτσα να κάνει λόγο για την «ανάγκη αλλαγών του συνολικού νομοθετικού πλαισίου, οι οποίες θα αποκλείουν κάθε περίπτωση νομικής σύγκρουσης μεταξύ διαφορετικών φορέων που έχουν εμπλοκή στο θέμα».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξουν άμεσα:

- Αυξημένη επιτήρηση του Δασαρχείου και της Αστυνομίας στο θέμα της μεταφοράς και εγκατάλειψης ζώων στο περιαστικό δάσος,
- Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων μέσα στο δάσος για το νόμο που διέπει την εγκατάλειψη ζώων, πράξη που αποτελεί ποινικό αδίκημα,
- Κοινή εξόρμηση των εμπλεκόμενων δήμων, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Δασαρχείου, για την καταγραφή και σήμανση των ζώων, ώστε να αποτυπωθεί ο υπάρχων πληθυσμός, και να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι στειρωμένα και «τσιπαρισμένα»,
- Επανατοποθέτηση των επιθετικών ζώων σε άλλες περιοχές με στόχο τη μείωση της επιθετικότητας των αγελών,
- Δημιουργία και προώθηση ενημερωτικού σποτ για την αποτροπή των αυθαίρετων και ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων και μεταφοράς ζώων στο δάσος,
- Ενημέρωση των εθελοντών για το τάισμά των ζώων σε συγκεκριμένες περιοχές που θα υποδειχθούν και θα σημανθούν,
- Δημιουργία πλαισίου απαγόρευσης της επανατοποθέτησης ζώων στο Σέιχ-Σου μετά τις ιατρικές παρεμβάσεις που θα δεχθούν.

Συμμετοχές

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν από το δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο αντιδήμαρχος Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού και Πολεοδομίας, αρμόδιος για τα αδέσποτα Στέλιος Γκατζές, ο δημοτικός σύμβουλος, πρώην αρμόδιος αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδέσποτων Τάσος Τσακιρίδης και ο υπεύθυνος του γραφείου φροντίδας αδέσποτων ζώων Θόδωρος Ιωαννίδης.

Από το Δασαρχείο, η δασάρχης Ελένη Αγγελίδου, η Φιλοθέη Μελά και η Κατερίνα Παπαδημητρίου δασολόγος και δασοπόνος αντίστοιχα στην περιοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης-Συκεών οι Υπαστυνόμοι Α΄ Παναγιώτης Σωπιάδης και Δημήτρης Καλκοπέδης, και από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ο Υπαστυνόμος Γιώργιος Παπαδόπουλος.

Από το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Δ.Ε. Πανοράματος και Πυλαίας Γιώργος Μπαμπαράτσας και η προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος-πρασίνου με αρμοδιότητα και τα αδέσποτα Μυρτώ Κωνσταντινίδου, από το δήμο Θεσσαλονίκης ο προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα και τα αδέσποτα Μάξιμος Πετρακάκης και η κτηνίατρος στο εν λόγω τμήμα Νατάσα Παπαγεωργίου. Από το Σωματείο "Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου" ο Τώνης Σαλτιέλ και ο Γιάννης Τζιώλας, από το Φιλοζωικό Σωματείο "Φροντίζω" η πρόεδρος Σοφία Λεοντιάδου, η πρόεδρος του «Καταφυγίου Ζώων» και μέλος της πενταμελούς του δήμου Θεσσαλονίκης, Ευόσμου, Παύλου Μελά Βάσω Χατζημανώλη και η υπεύθυνη της φιλοζωικής οργάνωσης «Νοιάζομαι» Εύη Καλαϊτζίδου.