Skip to main content

Δήμος σε Συνήγορο του Πολίτη: Τηρούμε τη νομοθεσία στην Αριστοτέλους

Με ανακοίνωσή του ο δήμος απαντάει σε επιστολή του Συνήγορου που εκφράζει ανησυχία για τη διαφύλαξη του ιστορικού αστικού τοπίου στην Αριστοτέλους.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τηρεί κατά γράμμα τη νομοθεσία όσον αφορά τον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς απαντώντας σε επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στην οποία εκφράζει ανησυχία για τη διαφύλαξη του ιστορικού - παραδοσιακού αστικού τοπίου στην Αριστοτέλους (δείτε εδώ).

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο την ανάδειξη και διαφύλαξη του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, παρεμβαίνει όταν και εφόσον αυτό απαιτείται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις προστασίας ιστορικών τόπων, όπως ισχύουν» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Παππάς. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά από διαμαρτυρία της ομάδας πολιτών ΘΕΣΕΠΙΚΕΝΤΡΩ, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε εκφράσει την ανησυχία του για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου στον ιστορικό άξονα και ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες για συγκεκριμένες διατάξεις, όπως την αποφαση δημοπτικού συμβουλίου 1251/2013, για την οποία ανέφερε ότι «αυξάνει υπέρμετρα το ποσοστό των καταστημάτων στο μέτωπο εκάστου οικοδομικού τετραγώνου επί του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους»

«Η 1251/2013 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη με στόχο την παροχή γνώμης προς τον αρμόδιο φορέα προστασίας (πρώην  Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), ενώ όπως αποδεικνύεται και από την Υ.Α. ΜΑ.ΘΡΑ. 6417/1303.02.2014 (ΦΕΚ 48 ΑΑΠ/13.02.2014), η άποψη του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έγινε δεκτή επί του συνόλου της. Λόγω δε του γνωμοδοτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης απόφασης, δεν απαιτούνταν πριν από τη λήψη της περαιτέρω εγκρίσεις ή γνωμοδοτήσεις λοιπών συναρμόδιων φορέων», διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος.

Ακολουθεί η επιστολή του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος: 

Με αφορμή την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά από αιτήματα ενώσεων Πολιτών, προκειμένου να διαμεσολαβήσει σχετικά με τις παραβιάσεις που συντελούνται και τις διατάξεις που διέπουν τον άξονα της οδού Αριστοτέλους και πιο συγκεκριμένα:

α) Την παράνομη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον Άξονα της οδού Αριστοτέλους και

β) την καταστρατήγηση της 617/2012 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και των διατάξεων προστασίας του άξονα της οδού Αριστοτέλους από τους ιδιοκτήτες ΚΥΕ της περιοχής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Μνημειακός Άξονας της Αριστοτέλους αποτελείται από την πλατεία και την οδό Αριστοτέλους, όπου ισχύουν τα κάτωθι:

α) Πλατεία Αριστοτέλους: Είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός τόπος με την Υ.Α. ΔΙΛΑΠ/Γ/529/53554/20.10.2000 (ΦΕΚ 1371 Β΄/09.11.2000) και βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3046/51009/14.10.1994 (ΦΕΚ 833 Β΄/09.11.1994).

β) Οδός Αριστοτέλους: Με την Υ.Α. ΜΑ.ΘΡΑ. 4590/04.08.1999 (ΦΕΚ 662 Δ΄13.09.1999) «Καθορίστηκαν ειδικές χρήσεις των διατηρητέων κτιρίων του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, από το ύψος της οδού Μητροπόλεως μέχρι το ύψος της οδού Εγνατίας και έγκριση.

Η αναφερόμενη (από τον διαμαρτυρόμενο) σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά την πλατεία Αριστοτέλους και όχι την οδό Αριστοτέλους, δεν είναι Κανονιστική Απόφαση και δεν αφορά ΚΥΕ, παρά μόνον τη μη παραχώρηση της πλατείας για εκδηλώσεις που επιβαρύνουν ή διαταράσσουν την ομαλή και ήρεμη λειτουργία της πόλης.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης τηρεί την εκάστοτε νομοθεσία όσον αφορά τον μνημειακό άξονα της Αριστοτέλους (πλατεία και οδό) σε θέματα αρμοδιότητας του (διάθεση κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων Κ.Υ.Ε. και της αδειοδότησής τους), λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και τη σύμφωνη γνώμη των φορέων προστασίας, σε κάθε περίπτωση (Υπουργείο Εσωτερικών – πρώην Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων – Υπουργείο Πολιτισμού).

Η 1251/2013 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη με στόχο την παροχή γνώμης προς τον αρμόδιο φορέα προστασίας (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης), ενώ όπως αποδεικνύεται και από την Υ.Α. ΜΑ.ΘΡΑ. 6417/1303.02.2014 (ΦΕΚ 48 ΑΑΠ/13.02.2014), η άποψη του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν έγινε δεκτή επί του συνόλου της. Λόγω δε του γνωμοδοτικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης απόφασης, δεν απαιτούνταν πριν από τη λήψη της περαιτέρω εγκρίσεις ή γνωμοδοτήσεις λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Συμπερασματικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με στόχο την ανάδειξη και διαφύλαξη του μνημειακού άξονα της Αριστοτέλους, παρεμβαίνει όταν και εφόσον αυτό απαιτείται, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις προστασίας ιστορικών τόπων, όπως ισχύουν.