Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανοιχτό παράθυρο για κοινωνικές αλλαγές στα τέλη

Στο πλεόνασμα οδήγησε και η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο δήμο, λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που υπήρχαν.

Να επιβάλλονται τα δημοτικά τέλη με βάση άλλα κριτήρια τόνισε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την νέα έγκριση για τον καθορισμός συντελεστών Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού, μετά το πλεόνασμα που προέκυψε στα δημοτικά ταμεία.

«Θα πρέπει να δούμε με άλλα κριτήρια τα δημοτικά τέλη, δηλαδή το να μη πληρώνουν ή να πληρώνουν μειωμένα τέλη οι όποιας κατηγορίας άποροι, πολύτεκνοι κλπ. Είναι, όμως, πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο οικονομικό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος άσκησε κριτική στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που δεν επέτρεψε με το πλεόνασμα από τα δημοτικά τέλη, να πληρωθεί το ποσό από τη νέα υπεξαίρεση προκειμένου ο δήμος να γλυτώσει πρόστιμα και προσαυξήσεις. «Ενώ τα είχαμε προγραμματίσει να πληρώσουμε τα 5 εκατ. ευρώ γι΄ αυτήν την υπόθεση και είχαμε συμφωνήσει και με το υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών (θεώρησαν ότι μπορούν να γίνει), η Αποκεντρωμένη για λόγους που μόνο αυτή ξέρει, δε το επέτρεψε και έτσι κάναμε τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο δήμος

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα μετά τα πυρά που δέχθηκε η διοίκηση από την αντιπολίτευση για το θέμα, ξεκαθάρισε ότι είχε αποφασιστεί ότι μέρος από το πλεόνασμα από τα ανταποδοτικά να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του προστίμου από το τελευταίο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας. «Μπορούσαμε να το κάνουμε κακώς η Αποκεντρωμένη το αρνήθηκε. Διαφορετικά θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι πολίτες και το βάρος θα είναι δυσανάλογο. Ο ελεγκτής, όμως, μας το απέρριψε» επανέλαβε.

Όπως εξήγησε η κ. Ρανέλλα, «δε προσφύγαμε στο άρθρο 152 γιατί έπρεπε να συνεχιστεί η λειτουργία του δήμου και με αυτή την προσφυγή θα καθυστερούσαμε». Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, προέκυψε από τα ανταποδοτικά τέλη πραγματικό πλεόνασμα ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο οι υπηρεσίες έπρεπε να προϋπολογίσουν και αναμορφώσουν και να προκύψει ο νέος κανονισμός.  «Ο χρόνος δεν ήταν αρκετός μετά από αυτή την εμπλοκή να γίνουν όσες αλλαγές θα θέλαμε να κάνουμε με ένα τέτοιο μεγάλο πλεόνασμα» τόνισε η κ. Ρανέλλα.

Η αντιδήμαρχος εξήγησε επίσης αναφερόμενη στο πλεόνασμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ότι υπήρξε μια μεγάλη μείωση των τελών μέσω ΔΕΗ. Ωστόσο, λόγω των δύο ευνοϊκών νόμων για ρύθμιση των οφειλών, ανταποκρίθηκαν αρκετοί πολίτες και έτσι υπήρξε αυτή η αύξηση του πλεονάσματος στα τέλη. «Αυτό δε γινόταν να προϋπολογιστεί» σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι το νομοθετικό πλαίσιο φέτος είναι αποτρεπτικό και έχουμε μείωση σε αυτόν τον τομέα.  

Σύμφωνα με την κ. Ρανέλλα το πλεόνασμα κατευθύνεται στους μισθούς του προσωπικού των ανταποδοτικών υπηρεσιών, καθώς οι εργαζόμενοι εκεί αυξήθηκαν. «Είναι τεράστιες οι υποχρεώσεις μας σε μισθούς και υπερωρίες των εργαζομένων» τόνισε.

Η αντιδήμαρχος ανακοίνωσε επίσης ότι ενσωματώθηκαν κάποιες αλλαγές κοινωνικές για κατηγορίες δημοτών. «Θα εξετάσουμε πως θα πάνε οι εισπράξεις, ώστε στον επόμενο κανονισμό να έχουμε και άλλες κατηγορίες πολιτών που θα διευκολύνονται με κοινωνικά κριτήρια» ανέφερε η κ. Ρανέλλα, κάνοντας λόγο ακόμα και για γενναίες εκπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις.