Skip to main content

Δημοσιογραφικός πόλεμος για τo «υπονομευτικό» e-mail από την ΤτΕ

Για υποκλοπή του επίμαχου email και κατασκευή συνωμοσιών κατηγορεί την Εφημερίδα των Συντακτών η Έλλη Στάη του TheToc.gr. Τι λέει η κυβέρνηση.

Μιντιακός πόλεμος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στο TheTOC.gr και την Εφημερίδα των Συντακτών, αναφορικά με το e-mail που εστάλη από στενό συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προς δημοσιογράφο της ιστοσελίδας, το οποίο επιχειρηματολογεί άκρως αρνητικά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, φέροντας τον τίτλο «Ο λογαριασμός των 100 ημερών» και παρουσιάζοντας δυσμενή οικονομικά στοιχεία για τη χώρα.

Τη διαρροή αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα, κάνοντας λόγο για «υπονομευτικές διαρροές», γεγονός που προκάλεσε το προειδοποιητικό σχόλιο κυβερνητικών παραγόντων προς την ΤτΕ, ενώ σήμερα ήρθε η απάντηση από την πρόεδρο της ιστοσελίδας και γνωστή δημοσιογράφο, Έλλη Στάη.

Με άρθρο της στο TheTOC.gr, η κα Στάη εξαπολύει μύδρους κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, χρεώνοντάς της «συνωμοσία κατά της ελευθεροτυπίας» και «φαρσοκωμωδία» και χαρακτηρίζοντας «υποβολιμαίο» το σχετικό δημοσίευμά της.

Εκτιμώντας ότι το επίμαχο e-mail υπεκλάπη από την εφημερίδα με σκοπό να πλήξει τη δημοσιογραφική ακεραιότητα της ιστοσελίδας, η γνωστή δημοσιογράφος ξεκαθαρίζει πως σε αυτό υπάρχουν μόνο οικονομικά στοιχεία. «Ούτε κρίσεις, ούτε επικρίσεις, ούτε σχόλια», επισημαίνει.

Καλεί, δε, την «πρώτη αριστερή κυβέρνηση» να πάρει θέση σε αυτό το σοβαρό, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα, και παρακαλεί να «μας επιβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές – “πιστόλια” που χρησιμοποιούν υποκλαπέντα μέιλ για να φιμώσουν, που κατασκευάζουν συνωμοσίες για να τρομοκρατήσουν την ελευθεροτυπία».

Ξεκαθαρίζει, ακόμη, πως η ιστοσελίδα «δεν πρόκειται να φιμωθεί από τέτοιες πρακτικές», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα της  ελευθεροτυπίας και της μάχης για μια αλλαγή στο τόπο μας προς το καλύτερο».

 

ΕφΣυν: Ο συνεργάτης του Στουρνάρα δίνει κατευθυντήριες οδηγίες προς δημοσιογράφο

 

Σήμερα, η Εφημερίδα των Συντακτών επανήλθε με νέο δημοσίευμα, στο οποίο διευκρινίζει πως τα πλήρη στοιχεία του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα που έστειλε το εν λόγω e-mail είναι στη διάθεσή της.

Όπως τονίζεται, η «Εφ.Συν.» υποχρεώνεται σήμερα να δημοσιεύσει τα αρχικά του, λόγω της κατηγορηματικής διάψευσης που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού προκλήθηκε από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι «σημασία δεν έχει αν το mail με το συγκεκριμένο περιεχόμενο εγράφη στο γραφείο του διοικητή ή στο γραφείο Τύπου της Τράπεζας».

«Σημασία έχει το γεγονός ότι ο εκ των στενοτέρων συνεργατών του διοικητή δίνει κατευθυντήριες οδηγίες προς δημοσιογράφο -ή και δημοσιογράφους, αφού η επιστολή είναι "προωθημένο μήνυμα", εξ ου και δεν αποκαλύπτουμε το όνομα του παραλήπτη- για την επιχειρηματολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει.

 

Σακελλαρίδης: Εάν υπάρχει θέμα υποκλοπής, θα πρέπει να καταγγελθεί

 

Νωρίτερα, κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα στο σημερινό Briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο αν ευσταθεί το δημοσίευμα και πρόσθεσε πως αν αυτό ισχύει θα πρέπει η ΤτΕ να δώσει απαντήσεις.

Σημείωσε δε πως «αν τίθεται θέμα υποκλοπής αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταγγελθεί στη δικαιοσύνη», ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Στουρνάρα υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει μία σχέση που να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά από την άλλη επιδιώκει να υπάρχει μία συνεργασία που να προωθεί τα συμφέροντα της οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

 

Αναλυτικά το κείμενο της Έλλης Στάη, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στο TheTOC.gr:

 

«Η πραγματική συνωμοσία κατά της ελευθεροτυπίας

Το The TOC δημιουργήθηκε με σκοπό να υπηρετεί κατά υπεύθυνο τρόπο την ελευθεροτυπία και την αλλαγή. Γιατί ζούμε σε εποχές μεγάλων αλλαγών και οι πολίτες πρέπει να είναι αντικειμενικά ενημερωμένοι.

Και εδώ αρχίζει μία επικίνδυνη φαρσοκωμωδία από την “Εφημερίδα των Συντακτών” με το σημερινό της δημοσίευμα που μας παρουσιάζει ως συνεργούς σε συνωμοσία εναντίον της  κυβέρνησης!!... Επειδή δημοσιοποιήσαμε απλώς ξερά οικονομικά στοιχεία της περιόδου της κυβέρνησης Σύριζα- ΑΝΕΛ χωρίς να λάβουμε καν θέση επί αυτών!! Η δημοσιοποίηση αντικειμενικά έγκυρων στοιχείων ελεγμένων όπως επιβάλλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία και καλή πρακτική είναι συνωμοσία; Ή είναι συνωμοσία όταν τα στοιχεία αυτά αποτελούν τις επιδόσεις μιας κυβέρνησης (της όποιας κυβέρνησης) και δεν πρέπει (άρα...) να έρθουν σε γνώση των πολιτών; Τι να επιλέξουμε δηλαδή κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών” την αποχή ή τη φίμωση;

Αυτό το «φως το αληθινό» μας το έδειξε το «αποκαλυπτικό» (και υποβολιμαίο ίσως;;) δημοσίευμα της “Εφ.των Συντακτών”. Μας έδειξε λοιπόν σε εμάς τους αδαείς το εθνικό μας ατόπημα.  Αποκαλύψαμε, λένε,στοιχεία που προετοιμάζουν τη χρεωκοπία της χώρας-στοιχεία σχεδόν “πυρηνικά”, απόρρητα, του... διαβόλου. (Και μιλάμε στα αλήθεια για στοιχεία ήδη δημοσιοποιημένα τα οποία τα συγκροτήσαμε και ελέγξαμε έγκυρα πριν τα δημοσιοποιήσουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα.)

Γράψαμε λοιπόν ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες είναι 30-35 δισ. το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη “πυρηνική” βόμβα. Γράψαμε στη συνέχεια ότι έχουν γίνει ρέπος περίπου 10 δισ. από επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η δεύτερη βόμβα. Ότι λείπουν 20 δισ. από τη νομισματική κυκλοφορία.

Αντέχετε κι άλλο; Γράψαμε επίσης το αδιανόητο,ότι η οικονομία και η αγορά στενάζουν από ασφυξία ρευστότητας. Όλες αυτές λοιπόν τις “πυρηνικές” βόμβες τις εξαπέλυσε το στρατηγείο της ιστοσελίδας μας.

Και το κορυφαίο.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα πήραμε από δημοσιογραφικές πηγές. Τέτοιο έγκλημα...Ενώ, θα έπρεπε σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποταθούμε στον ...φούρναρη ή τον μπακάλη της γειτονιάς μας. Έτσι θα πρέπει να γίνεται το ρεπορτάζ από τώρα στη χώρα μας κατά την “Εφημερίδα των Συντακτών”; Να πάμε σε δημοσιογραφικές λογικές , εύκρατων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής; Γιατί πάντως στη Δύση και στον προηγμένο κόσμο της Ευρώπης και της Αμερικής γίνεται από αρμόδιες πηγές.
Και η ελευθεροτυπία που είναι σε όλα αυτά;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το σοβαρό, καθώς αυτή η φιμωτική αβάσιμη κριτική στηρίζεται σε υποκλαπέν μέιλ!! Που μάλιστα με χαρά δημοσιοποιούν και διαφημίζουν και καθιστούν και ποινικά κολάσιμη τη δήθεν κριτική τους, αλλά και το ίδιο το καταγγελλόμενο δηλαδή τη συνωμοσία κατά της κυβέρνησης λόγω δημοσιοποίησης αντικειμενικών οικονομικών στοιχείων!

Όποιος διαβάσει νηφάλια το υποκλαπέν μέιλ θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν μόνο στοιχεία οικονομικά. Ούτε κρίσεις, ούτε επικρίσεις, ούτε σχόλια. Αυτή είναι η συνωμοσία; Ή μήπως η αληθινή συνωμοσία είναι η ίδια η καταγγελία της συνωμοσίας; Ή μήπως η πραγματική μονταζιέρα είναι η εφημερίδα που συνωμοτεί καταγγέλλοντας ανύπαρκτη συνωμοσία; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας. Γιατί δεν μπορούμε εν μέσω κρίσης να μολύνουμε το δημόσιο λόγο που έχουμε το προνόμιο να υπηρετούμε, με ψέμματα, με νοσηρές κατασκευές ανύπαρκτων συνωμοσιών, προκαλώντας σύγχυση στο ευρύ κοινό. Ποιος και γιατί κατασκεύασε την αληθινή συνωμοσία περί δήθεν συνωμοσίας;

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση σε αυτό το σοβαρό ζήτημα το οποίο θέτουμε. Είναι αυτή η λογική της; Είναι αυτές οι αρχές της; Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Αλλά παρακαλούμε να μας επιβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές – “πιστόλια” που χρησιμοποιούν υποκλαπέντα μέιλ για να φιμώσουν, που κατασκευάζουν συνωμοσίες για να τρομοκρατήσουν την ελευθεροτυπία. Ως γνωστόν η ελευθεροτυπία δεν έχει αφεντικά. Αυτό ισχύει για όλους – και σίγουρα για εμάς.

Το TheTOC δεν πρόκειται να φιμωθεί από τέτοιες πρακτικές. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα της  ελευθεροτυπίας και της μάχης για μια αλλαγή στο τόπο μας προς το καλύτερο.

Ως προς την Εφημερίδα των Συντακτών μόνο ένα σχόλιο: Κρίμα!

Υ.Γ. Οι αρμόδιες Αρχές (εισαγγελία, ΑΔΑΕ και Βουλή των Ελλήνων) μένει να αποδείξουν ότι η χώρα συνεχίζει να είναι δικαιοκρατούμενη. Επίσης είναι αυτονόητο ότι το THE TOC και οι δημοσιογράφοι του θα συνεχίσουν την έρευνα πάνω στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, με θέματα καίρια όπως είναι αυτό των υποκλοπών.

Επιπροσθέτως, το ζήτημα θα οδηγηθεί άμεσα στους αρμόδιους θεσμούς, νομικούς και άλλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έλλη Στάη

Πρόεδρος του THETOC.GR»