Skip to main content

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 12 μονάδων για ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής που λαμβάνει ποσοστό 9,5% (έναντι 8,5% της ΔΗ.ΣΥ στην τελευταία δημοσκόπηση της 15ης Νοεμβρίου). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6,5% η Ενωση Κεντρώων με 2,5% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Το κόμμα το Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου σημειώνουν μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος η ΛΑ.Ε και η Πλεύση Ελευθερίας, σημειώνουν ποσοστά της τάξεως του 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ερωτήματα, το κόμμα κυριαρχεί τόσο σε καταλληλότητα πρωθυπουργίας όσο και σε παράσταση νίκης. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% έναντι 21% του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής πως εξακολουθεί να προηγείται ο «κανένας» με ποσοστό 46%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 60,5% έναντι μόλις 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και την ευρεία απογοήτευση του εκλογικού σώματος όσον αφορά το μέλλον του αλλά και την κατάσταση της χώρας. Αναλυτικά, στην ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 74,5% απαντά στη «λάθος», ενώ το 55% δηλώνει πως «δεν είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και υπάρχουν εναλλακτικές». Παράλληλα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 6% στο σύνολο και μόλις το 13,5% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δικαιολογεί τα ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος (48% έναντι 86,5% της ΝΔ).

Εντονη η απογοήτευση και όσον αφορά το μέλλον των οικονομικών, καθώς οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό εμφανίζονται απαισιόδοξοι. «Μάλλον θα χειροτερεύσει» ή «σίγουρα θα χειροτερεύσει» η προσωπική οικονομική κατάσταση απαντά το 55%, ενώ αντίθετα «μάλλον θα βελτιωθεί» ή «σίγουρα θα βελτιωθεί» απαντά μόλις το 8,5%.  Αξιοσημείωτο ακόμα πως μόνο το 1% θεωρεί την οικονομική του κατάσταση συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων, κάτι που αποτυπώνει αποδοχή μίας υφιστάμενης κατάστασης.

Τέλος όσον αφορά δύο μείζονα θέματα επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς και την Σαουδική Αραβία, τo 74,5% θωρεί πως η κυβέρνηση δεν προστατεύει την «λαϊκή κατοικία», ενώ το 60,5% ότι το θέμα της Σ. Αραβίας, είχε «υποψία σκανδάλου».