Skip to main content

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα ΝΔ - Το 78% βλέπει τέταρτο μνημόνιο

Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα μέτρα και τα αντίμετρα, την πορεία της οικονομίας αλλά και πώς αξιολογούν τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,5%, από 7,5% σημειώνουν ΧΑ και ΚΚΕ, 5,5% καταγράφει η ΔΗΣΥ, 2,5% η Ένωση Κεντρώων, 2% οι ΑΝΕΛ, 1,5% Το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας, 1% καταγράφουν η Ελληνική Λύση και η ΛΑΕ, 4,5% άλλο κόμμα ενώ 14,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 69% έναντι 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα προκρίνει το 2% των ερωτώμενων ενώ 16,5% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν, έξι στους δέκα πολίτες που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (το 61% των ψηφοφόρων) θεωρούν τα μέτρα τέταρτο μνημόνιο.

Ακόμα, το 40% των ερωτώμενων θεωρούν ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή είναι τα πιο επώδυνα από τα μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντίστοιχα, το 24% απαντούν ότι όλα ήταν το ίδιο βαριά, το 17,5% θεωρούν ότι πιο επώδυνα ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, το 13,5% ότι τα πιο σκληρά μέτρα ήταν της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ 5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ψήφισε τέταρτο μνημόνιο ή τα νέα μέτρα μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση το 78% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο, 12% απαντούν ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ το 10% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τα μέτρα τέταρτο μνημόνιο, 23,5% θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση ενώ 15,5% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Επίσης συνολικά 69% των ερωτώμενων θεωρούν ότι στους επόμενους 12 μήνες θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, με το 41% να εμφανίζονται βέβαιοι και το 28% να εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση μάλλον θα χειροτερέψει. Το 24,5% των ερωτώμενων δεν θεωρούν ότι η κατάστασή τους θα αλλάξει, το 4% πιστεύουν ότι μάλλον θα βελτιωθεί, ενώ 1,5% είναι βέβαιοι ότι η οικονομική κατάσταση τους θα βελτιωθεί. Το 1% των ερωτώμενων αναφέρουν αυθόρμητα ότι η οικονομική τους κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση η πλειοψηφία, δηλαδή το 79,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, το 10% απαντούν ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και το 10,5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 65% δηλώνουν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, 21% δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ 14% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, το 73,5% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική, 19% θεωρούν ότι διαπραγμάτευση είναι αποτελεσματική ενώ 7,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Το 58% των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογέων θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση είναι αναποτελεσματική, 37% θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση είναι αποτελεσματική ενώ 5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Το 85,5% των ερωτώμενων απαντούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, 9,5% προς τη σωστή και 5% δηλώνουν «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Όσον αφορά τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι, το 35,5% δηλώνουν δυσαρεστημένοι αλλά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, το 5% δηλώνουν ευχαριστημένοι καιτο  2,5% απαντούν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.