Skip to main content

Δυναμικό come back για την έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη»

Αναμορφωμένη και αναβαθμισμένη, μετά από ένα «ετήσιο διάλειμμα», επανακάμπτει φέτος η εμπορική έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη»

Η εμπορική έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη», επανακάμπτει φέτος στη Κομοτηνή, αναμορφωμένη και αναβαθμισμένη, μετά από ένα «ετήσιο διάλειμμα», βασιζόμενη στην οργανωτική συνεργασία της ΔΕΘ - Ηelexpo με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στη φετινή 23η  διοργάνωση που πραγματοποιείται 20-22 Νοεμβρίου, συμμετέχουν περισσότεροι από 70 άμεσοι και πάνω από 120 έμμεσοι εκθέτες που καλύπτουν τα 3.000 τ.μ του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (ΔΕΚΑΜΑΘ) στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής.

Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους και την υφυπ. Μακεδονίας - Θράκης κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της Έκθεσης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ -Ηelexpo κ. Τάσος Τζήκας είπε, ότι η διοίκηση του διεθνούς εκθεσιακού φορέα βλέπει την 23η Περιφερειακή Έκθεση, σαν τη 1η Έκθεση Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μία νέα αναβαθμισμένη έκθεση και δεσμεύεται να συνεχίσει να τη στηρίζει με στόχο να αναδειχθεί σε ένα υπερθνικό εμπορικό θεσμό στο κέντρο ενός πολυγεγονότος για την Περιφέρεια, οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού.



Το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης ο οποίος δήλωσε ότι η νέα διοίκηση έχει αποφασίσει την επανεκκίνηση της περιφερειακής οικονομίας. ¨Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, διεκδικεί, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη θέση που της αξίζει και της αναλογεί. Προχωράμε σε συνολική αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου, με νέες δομές στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, με στόχο τον «τουρισμό της αριστείας», έχοντας πετύχει αύξηση της τάξης του 30% στον εισερχόμενο τουρισμό¨.

Σαν δείγμα της προόδου που επιχειρείται ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Πρόγραμμα της Έξυπνης Εξειδίκευσης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.



Ο κ. Παυλίδης απευθυνόμενος προς την κ. Υπουργό τόνισε ότι Αν. Μακεδονία και Θράκη έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις από το νέο αναπτυξιακό νόμο, ζητούν ενίσχυση των Βιομηχανικών Περιοχών για συγκράτηση της μεταποίησης,  όπως επίσης σε ό,τι αφορά τις υποδομές, αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης αλλά και ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Το προφίλ της 23ης Έκθεσης.

Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκονται οι κλάδοι τροφίμων - ποτών, παραδοσιακών μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, επίπλων και ειδών σπιτιού, κουφωμάτων, συσκευασιών, ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το «παρών» στη διοργάνωση, πέραν των επιχειρήσεων, δίνουν Επιμελητήρια και φορείς της Περιφέρειας, αλλά και δυναμικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Κεντρική Μακεδονία, από τις Σέρρες και τη Χαλάστρα, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή από τη γειτονική Τουρκία, με αναπτυξιακούς φορείς και επιχειρήσεις της Ανατολικής Θράκης.

Το τριμήμερο της Έκθεσης συνοδεύεται από πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής από ντόπιους καλλιτέχνες, βραδιές κρασιού και τσίπουρου με γευσιγνωσίες τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Επίσης, διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «Στόχοι και Παρεμβάσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις Μικρές Επιχειρήσεις», στην Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης.