Skip to main content

Δύο τάσεις στην κυβέρνηση για το χρόνο των επόμενων εκλογών

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο τάσεις στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης, που πρεσβεύουν τα αντίθετα αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών.

Πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές; Αυτό ήταν και παραμένει το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, αυτές τις μέρες, στην Αθήνα. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλουν να μάθουν οι ξένοι που (εξακολουθούν να) περιφέρονται πέριξ της πλατείας Συντάγματος, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά διστάζουν να τοποθετηθούν, αφού φοβούνται τις πολιτικές εξελίξεις. Η απάντηση;

Αυτή τη στιγμή, επιμένουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχουν δύο τάσεις στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης, που πρεσβεύουν τα αντίθετα:

1) Η μια υποστηρίζει ότι «είναι ευκαιρία να πάμε τον Οκτώβριο σε εκλογές, έχοντας βγει από τα μνημόνια, υποσχόμενοι παροχές κι αποφεύγοντας τη μεγάλη φθορά του Ιανουαρίου όταν θα κοπούν οι συντάξεις. Ας την χρεωθεί ο Μητσοτάκης κι αν όλα πάνε καλά, το αργότερο τέλη του 2019 επιστρέφουμε στην εξουσία, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»

2) Η άλλη θεωρεί ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία της, πάση θυσία, καθώς μέχρι τότε θα προλάβει να ξεπεράσει την κρίση και να αποκομίσει τα κέρδη της ανάπτυξης – ελατήριο, που θα έρθει, μέσω και των παροχών που θα κάνει από το 1 δις πλεόνασμα που θα έχει στη διάθεση της για αυτό τον σκοπό».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τάσσεται – ακόμα – υπέρ της δεύτερης άποψης. Αντιλαμβάνεται όμως ότι αν στις ευρωεκλογές το κόμμα του υποστεί μεγάλη ήττα, τότε μετά πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει το σοκ. Οπότε, δεν αποκλείεται άμεσα να κάνει δεύτερες σκέψεις, τις οποίες, πάντως, δεν θα …δημοσιοποιήσει, διατηρώντας για τον εαυτό του το προνόμιο του αιφνιδιασμού.