Skip to main content

Δύο ελληνικές τράπεζες αναζητούν στρατηγικό εταίρο

Εξαιτίας των capital controls νέες τραπεζικές άδειες δεν πρόκειται να υπάρξουν. Γι' αυτό και οι υφιστάμενες είναι πολύτιμες...

Αυξάνουν προοδευτικά οι διερευνητικές προσεγγίσεις προς την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για την περίπτωση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας. Η άδεια της θα βγει προς πώληση σύντομα και το γεγονός έχει κεντρίσει την προσοχή πολλών μεγάλων αλλά και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι, όπως πληροφορείται η Voria.gr, δεν προέρχονται απαραίτητα από το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ως γνωστόν, η Επενδυτική Τράπεζα ανήκε στον πτωχευμένο όμιλο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, η άδεια στην Ελλάδα υπάγεται στην ΤτΕ. Εξ ου και οι διερευνητικές προσεγγίσεις προς αυτή. Πρόκειται για ένα «καθαρό» μαγαζί, απαλλαγμένο από βάρη του παρελθόντος και εξ αυτού του λόγου θεωρείται ευκαιρία. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. Εξαιτίας των capital controls νέες τραπεζικές άδειες δεν πρόκειται να υπάρξουν. Γι αυτό και οι υφιστάμενες είναι πολύτιμες. Και η αποτίμηση τους ανάλογη.

Ακριβώς σε αυτό το κρίσιμο σημείο επενδύει και η Τράπεζα Αττικής. Η οποία αργά ή γρήγορα θα βγει προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Ηδη, η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει και αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της. Η τράπεζα έχει προσλάβει στρατηγικό σύμβουλο και ερευνά τους καλύτερους τρόπους για να φύγει μπροστά. Ηδη, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών της ύψους 100 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση της ανάπτυξης της προκειμένου να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και να εγγυηθεί στους μετόχους της τη λειτουργική της κερδοφορία, αποτελούν τους δύο στόχους της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της πρωτοποριακής συναλλαγής σχετικά με το καταγγελμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, η τράπεζα έχει πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί.