Skip to main content

Η κατασκευαστική από τη Ρωσία και το σχέδιο για τη «silver economy»

Οι επαφές στελεχών μεγάλης ρωσικής κατασκευαστικής εταιρείας στην Αθήνα και η πρόταση για την ανάπτυξη της silver economy στην Ελλάδα.

Μπορεί οι κρατικές ρωσικές εταιρείες, όταν έρχεται η ώρα της κρίσης, να αποχωρούν από τα projects αποκρατικοποήσεων στα οποία φιλοδοξούσαν να συμμετέχουν στην Ελλάδα, αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ρωσικό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Θέλετε απόδειξη; Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα ομάδα στελεχών μεγάλης ρωσικής κατασκευαστικής. Κάνει επαφές, κλείνει ραντεβού και γενικότερα επιχειρεί να δικτυωθεί, όσο μπορεί, εντός των ελληνικών ορίων, ενόψει των μεγάλων έργων που θα βγουν. Κι επειδή είναι ιδιωτική εταιρεία, μπορεί, στο τέλος και να μείνει.

Αυτή είναι η μια ενδιαφέρουσα επενδυτική κίνηση των τελευταίων ημερών. Η άλλη έχει να κάνει με μια πρόταση που κατατέθηκε για πρώτη φορά, όταν ήρθε στην Αθήνα, για επίσημη επίσκεψη ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Στο περιθώριο της, λοιπόν και σε συνάντηση με στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), διατυπώθηκε η ακόλουθη ενδιαφέρουσα σκέψη: Να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα η λεγόμενη silver economy. Δηλαδή, να κατασκευαστούν σπίτια, τα οποία θα απευθύνονται προς πώληση αποκλειστικά σε Ευρωπαίους συνταξιούχους, όπως και τουριστικά πακέτα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει για να «αγοράσουν». Η πρόταση διατυπώθηκε από Ελληνα επιχειρηματία, κρίθηκε πολύ ενδιαφέρουσα από τους Γάλλους, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει, καθόλου, αν και έχει περάσει πάνω από μήνας.