Skip to main content

Δύο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Νεοχωρούδα

Τα δύο ΚΔΑΥ που θα δημιουργηθούν στον δήμο Ωραιοκάστρου θα παράγουν δευτερογενή καύσιμα για το ΤΙΤΑΝ και βουλγαρική βιομηχανία.

Δύο Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), που θα παράγουν δευτερογενές καύσιμο θα αποκτήσει ο νομός Θεσσαλονίκης. Τα ΚΔΑΥ θα δημιουργηθούν σε ιδιωτική έκταση στην περιοχή της Νεοχωρούδας του δήμου Ωραιοκάστρου.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε για τους περιβαλλοντικούς όρους ενός ΚΔΑΥ, που θα παράγει δευτερογενές καύσιμο για τη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ και για μια βουλγαρική βιομηχανία.

Το ΚΔΑΥ θα περιλαμβάνει τρία υποτμήματα: άχρηστων συσκευασιών που συλλέγονται χωριστά από τους ΟΤΑ σε συνεργασία με την Εταιρία Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που χορηγεί τους μπλε κάδους και άχρηστων συσκευασιών και άλλων ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλέγει η ίδια η εταιρία από επαγγελματικές εγκαταστάσεις (πχ βιομηχανίες, αποθήκες, καταστήματα και ογκώδη δήμων.

Δεύτερο ΚΔΑΥ

Θα δημιουργηθεί επίσης και δεύτερο ΚΔΑΥ, που αφορά στην παραγωγή στερεών δευτερογενών καυσίμων. Αυτό θα επεξεργάζεται μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα προκειμένου να καταστούν κατάλληλα για ενεργειακή αξιοποίηση στην τσιμεντοβιομηχανία και σε άλλες αδειοδοτημένες για το σκοπό αυτό μονάδες όπως για παράδειγμα στην ασβεστοποιία.

Ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος για τα σχετικά θέματα, Κώστας Γιουτίκας, είπε ότι το ΤΙΤΑΝ (ήδη η εταιρία που κατασκευάζει το ΚΔΑΥ έχει υπογράψει σχετική σύμβαση) καίει και σήμερα δευτερογενή καύσιμα, που παίρνει από άλλες μονάδες καθώς διαθέτει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το ΤΙΤΑΝ είναι υποχρεωμένο, εκτός από τα αρχεία ρύπων που εκπέμπει σε πραγματικό χρόνο, να κάνει και μετρήσεις, οι οποίες καταχωρούνται σε on line σύστημα συνδεμένο με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι, γίνονται έλεγχοι ακόμη και το Σαββατοκύριακο, με την ευθύνη του υπουργείου.