Skip to main content

Δύο κρίσιμα στοιχήματα και ένας μεγάλος κίνδυνος για τις τράπεζες

Η παγίδα του AQR, η σιγουριά των ελληνικών παραγόντων για τη μη λήψη νέων μέτρων το 2018 και η πίεση που ασκείται από το ΔΝΤ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, βάζει στοίχημα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποφύγουν το AQR, δηλαδή τον έλεγχο ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους.

Ειδικά μετά το δείπνο στο Ταλίν της Εσθονίας και όσα συζητήθηκαν εκεί, στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρος σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του, πως αυτή η παγίδα στο τέλος θα αποφευχθεί.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι στοίχημα βάζει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταξύ σοβαρού και αστείου, ένα ...μπουκάλι ουίσκι, ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να πάρει πρόσθετα μέτρα το 2018. Κι ότι το επόμενο φετινό τρίμηνο θα είναι σούπερ – ντούπερ, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν κανένα στοίχημα, ούτε για το ένα ούτε για το άλλο θέμα. Κι αυτό αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Στο ίδιο μήκος κύματος μάλιστα πρέπει να είναι και οι ξένοι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών.

Η Voria.gr πληροφορείται, για παράδειγμα ότι ένας από αυτούς επιδίδεται σε ισχυρό λόμπινγκ στη Φρανκφούρτη για να... κερδίσει το στοίχημα ο Στουρνάρας. Δηλαδή για να μην γίνει ΑQR. Γιατί έτσι ο κίνδυνος να χαθούν κι άλλα λεφτά είναι πολύ μεγάλος. Ήδη, οι απώλειες από τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων ετών έχουν κοστίσει πολλά, σε πολλούς, κυρίως ξένους.

Το πιο σημαντικό; Ανήσυχος, σχετικά με την επόμενη μέρα στις τράπεζες, εμφανίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κι αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά την πίεση που ασκείται από την πλευρά του ΔΝΤ για νέες αυξήσεις κεφαλαίων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.