Skip to main content

Δύο κρίσιμες ημερομηνίες στο ημερολόγιο για την κυβέρνηση

Αν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις κυβέρνησης - δανειστών, τότε η συμφωνία για το Γ' Μνημόνιο θα πρέπει να ψηφισθεί είτε 17 είτε 18 Αυγούστου.

Σημειώστε στο ημερολόγιο σας δύο ημερομηνίες: Δευτέρα, 17 Αυγούστου και Τρίτη, 18 Αυγούστου. Αν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις κυβέρνησης - δανειστών, τότε η συμφωνία για το Γ' Μνημόνιο θα πρέπει να ψηφισθεί μια από αυτές τις δύο μέρες. Ούτως ή άλλως, τα χρονικά περιθώρια είναι κάτι παραπάνω από σφικτά, για να μην μπορεί να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις. Κι αυτό γιατί:

α) Την Πέμπτη 20 Αυγούστου, θα πρέπει να πληρωθεί μια μεγάλη δόση 3,2 δισ ευρώ στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν οι συζητήσεις δεν κλείσουν, η Ελλάδα θα ζητήσει μικρή παράταση, η οποία για να δοθεί θα πρέπει να εξασφαλισθεί δεύτερο δάνειο - γέφυρα.

β) Για να δοθεί δεύτερο δάνειο - γέφυρα θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί νέα προαπαιτούμενα, με τη διαδικασία του fast track. Σ' αυτά θα περιλαμβάνεται ένα κομμάτι των προβλεπόμενων στο Γ' Μνημόνιο, τα οποία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτά για τα οποία θα έχει επέλθει συμφωνία, μέχρι τότε.

Ποια θα μπορούσε να είναι αυτά; Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι σίγουρα το νέο φορολογικό των αγροτών. Και στην κυβέρνηση, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα είναι μόνο οι δικοί τους, συνήθεις, βουλευτές που δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά και πολλοί βουλευτές περιφέρειας της αντιπολίτευσης. Οπότε, μοιραία, θα πέσει...