Skip to main content

Οι δύο λόγοι που μπορεί να φέρουν νέα μέτρα και το 2018

Εξέλιξη που όλοι στην ελληνική κυβέρνηση την απεύχονται, ωστόσο, έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη.

Τo οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του και μελετά, με μεγάλη προσοχή, τα σχέδια τόσο του αναθεωρημένου μνημονίου της ΕΕ, όσο και του νέου μνημονίου του ΔΝΤ. Τα μέτρα του 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 αποτυπώνονται εκεί κι εξ αυτού του λόγου, η διαδικασία της μελέτης γίνεται εκ των πραγμάτων εξαιρετικά κρίσιμη. Όλα δείχνουν ότι και νέα μέτρα, ενδεχομένως και εντός του 2018 δείχνουν αναπόφευκτα, καθώς:

α) η καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση στοίχισε 1,8 δισ, αν και η κυβέρνηση επισήμως δεν αποδέχεται αυτόν τον υπολογισμό, ο οποίος όμως είναι ρεαλιστικός και σύμφωνα με κάποιες πηγές συντηρητικός, ενώ

β) η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,5%, αντί 2,7% που προβλεπόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Μάλιστα, τμήμα ανάλυσης μεγάλης συστημικής τράπεζας κάνει λόγο ακόμα και για υποχώρηση στο 1%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η ανάγκη για λήψη ακόμα περισσότερων μέτρων, καθίσταται αδήριτη.

Ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτών των μέτρων; Προς το παρόν, είναι άγνωστο. Πάντως, το πιθανότερο είναι πως δεν θα αναζητηθούν καινούργια, αλλά θα γίνουν σκληρότερα, ως προς τους στόχους τους, αυτά τα οποία προβλέπονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτή θα είναι μια εξέλιξη που όλοι στην ελληνική κυβέρνηση την απεύχονται, ωστόσο, έτσι όπως διαμορφώνεται το τοπίο, είναι μάλλον αναπόφευκτη.