Skip to main content

Δύο πολύ κρίσιμες συναντήσεις για την Ελλάδα στη Γερμανία σήμερα

Η Ντανιέλ Νουί που θα έρθει σε περίπου έναν μήνα εδώ, θα έχει έναν και μοναδικό στόχο: να διαβεβαιώσει ότι «όλα πάνε καλά με τις τράπεζες»

Η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, όπως σας έχει ενημερώσει έγκαιρα η Voria.gr, αναμένεται τέλος Φεβρουαρίου στην χώρα μας. Σήμερα, όμως, στη Φρανκφούρτη οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα έχουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί της. Κάτι σαν «προεόρτια» της συνάντησης που θα γίνει σε ενάμιση μήνα από σήμερα.

Επισήμως, η σημερινή θα πρόκειται για μια εθιμοτυπική συνάντηση. Ανεπισήμως, ωστόσο, θα είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική. Βλέπετε, έχουμε φτάσει στα μέσα Ιανουαρίου και κανείς στην Αθήνα δεν γνωρίζει το πώς θα πραγματοποιηθούν τα κρίσιμα test tests, που έχουν ξεκινήσει. Και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα εδώ και μέρες.

Όλα δείχνουν ότι η έλευση Ντανιέλ Νουί θα έχει έναν και μοναδικό στόχο: να διαβεβαιώσει ότι «όλα πάνε καλά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», από το φόβο των φημών για το αντίθετο. Αυτό που φοβάται η Τράπεζα της Ελλάδας είναι μήπως αυτή η φημολογία έχει ως αποτέλεσμα μια βίαιη μετακίνηση καταθέσεων από τράπεζα σε τράπεζα. Κάτι που το σύστημα δεν θα το αντέξει.

Να σημειωθεί τέλος ότι λίγη ώρα πριν την συνάντηση με την κ. Νουί, οι Ελληνες τραπεζίτες θα φάνε με τον επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιτμαν, μετά από πρωτοβουλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Πέραν του κ. Στουρνάρα στο γεύμα θα παραβρεθούν και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Ευάγγελος Μυτιληναίος και τα μέλη του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, Δ. Παπαλεξόπουλος, Μιχ. Στασινόπουλος, Ευτ. Βασιλάκης.