Skip to main content

Δύο ράπερ στο Άουσβιτς

Για αντισημιτικούς στίχους κατηγορήθηκαν οι γνωστοί γερμανοί ράπερ Κολέγκα και Φάριντ Μπανγκ.

Το βραβείο Echo ήταν από τα σημαντικότερα μουσικά βραβεία στη Γερμανία. Το σκάνδαλο που προκλήθηκε όμως στην τελευταία απονομή προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις που οι διοργανωτές κατήργησαν τον θεσμό ανακοινώνοντας ότι θα χρειαστεί να γίνει μια νέα αρχή.

Τι είχε προηγηθεί όμως; Παρά τις κατηγορίες που υπήρχαν κατά των ράπερ Κολέγκα και Φάριντ Μπανγκ για αντισημιτικούς στίχους στα τραγούδια τους, οι διοργανωτές τους απένειμαν το βραβείο Echo. Στο στόχαστρο είχε βρεθεί ο παρακάτω στίχος: «Το σώμα μου πιο γραμμωμένο και από αυτά των έγκλειστων του Άουσβιτς».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας βραβευμένοι μουσικοί επέστρεψαν το Echo ενώ ο γνωστός γερμανός τραγουδιστής Μάριους Μίλερ-Βέστερνχαγκεν πρότεινε να επισκεφθούν οι δυο νεαροί το πρώην στρατόπεδο. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημη πρόσκληση από την Διεθνή Επιτροπή του Άουσβιτς.

Ικανοποίηση για τους επιζήσαντες

Και έτσι την Πέμπτη και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι δυο ράπερ επισκέφθηκαν τον χώρο και ξεναγήθηκαν από τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς Κρίστοφ Χόιμπνερ. «Για τους επιζήσαντες του Άουσβιτς η επίσκεψη των ράπερ ήταν μια ικανοποίηση και μια χειρονομία για τους νεαρούς θαυμαστές τους ότι το μίσος, η απανθρωπιά και ο αντισημιτισμός δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σε καμία τέχνη».

Στο διαβόητο Μπλοκ 11 στο πρώην στρατόπεδο στην τότε υπό γερμανική κατοχή Πολωνία οι δυο μουσικοί κατέθεσαν λουλούδια ως φόρο τιμής στους νεκρούς. Καθώς περιηγήθηκαν στο χώρο μπόρεσαν να σχηματίσουν οι ίδιοι τους μια εικόνα για το τι κρύβεται πίσω από τον όρο «ολοκαύτωμα». Κατά την ξενάγησή τους συνάντησαν νεαρούς Γερμανούς και Πολωνούς που εργάζονται εθελοντικά για τη διατήρηση του μνημείου.

Ένα δύσκολο ταξίδι

Το ταξίδι στην Πολωνία δεν πρέπει να ήταν εύκολο για τους δυο ράπερ. Δεν μπορούσαν όμως και να μη δεχθούν την πρόσκληση αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα αρνητικά σχόλια. Από την πρώτη στιγμή όμως ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να προβάλλουν την επίσκεψή τους στα ΜΜΕ.

«Είναι καλό που ο Κολέγκα και ο Φάριντ Μπάνγκ θέλησαν να βρεθούν αντιμέτωποι με την ιστορία του Άουσβιτς και με τον εαυτό τους» δήλωσε με ικανοποίηση ο Κρ. Χόιμπνερ και συμπλήρωσε ότι «η περιήγηση όπως και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι μουσικοί για τους Εβραίους και όλα τα θύματα που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς άλλαξαν την άποψή τους για πολλά θέματα».

dpa, Χάικε Μουντ / Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle