Skip to main content

Δύο συν ένα κομβικά ορόσημα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον θα κριθούν πολλά αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ιδιώς σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους.

Δύο είναι οι κομβικοί χρονικοί σταθμοί για την χώρα, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις:

Α) κατ' αρχήν είναι το τριήμερο 21-23 Απριλίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Εκεί, όντως, θα κριθούν πολλά αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, που έχει αρχίσει ήδη να συζητείται.

Β) αμέσως μετά είναι η 22α Μαΐου, οπότε και πραγματοποιείται το επόμενο επίσημο Eurogroup. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ενδεχομένως, όμως, έως τότε να μεσολαβήσει και ένα επιπλέον άτυπο, προκειμένου να "περάσει" το staff level agreement. Εφόσον κάτι τέτοιο δρομολογηθεί, θα πρέπει να αναμένεται εκεί γύρω στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Μαίου ή λίγο αργότερα.

Ωστόσο, οι κρίσιμες ημερομηνίες δεν σταματούν εκεί, καθώς θα υπάρξουν κι άλλες, μετά τον Μάιο.

Για παράδειγμα, εκείνη που αφορά στην αναχρηματοδότηση ενός πενταετούς ομολόγου, που λήγει τον Ιούνιο,. Αυτό θα είναι το πρώτο project που αναλαμβάνει από το ελληνικό δημόσιο η Rotschild, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας τους. Ενδιαφέρον έχει η αμοιβή της: 2,5 εκατ ευρώ, αν το project ολοκληρωθεί με επιτυχία ή 200.000 ευρώ, σε αντίθετη περίπτωση.