Skip to main content

Δύο θετικές και δύο αρνητικές ειδήσεις για την Ελλάδα

Η κατάσταση του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» δείχνει να αποτελεί την κυρίαρχη των τελευτών δέκα ετών στην Ελλάδα της κρίσης.

Παρά το γενικότερο κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί όσον αφορά στις εξελίξεις από το επιχειρηματικό μέτωπο και τις αναδιαρθρώσεις εταιρειών, όλο και κάποιες «εξαιρέσεις» έρχονται να προστεθούν στον ορίζοντα, έστω για να επιβεβαιώσουν τον «κανόνας» της άπνοιας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυκαλλιέργειας στην Ελλάδα, των «Νηρέα» και «Σελόντα». Οι πιστώτριες τράπεζες θα αποφασίσουν τον τρόπο πώλησης τους μέχρι τέλη Μαρτίου. Σύμβουλοι πώλησης έχουν αναλάβει οι Lazard, PwC και Alvarez and Marshall, που μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσουν το master plan του project. Υπάρχει, όντως, ξένο ενδιαφέρον, το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί άμεσα.

Την ίδια ώρα, θετικές ειδήσεις έρχονται και από τον ...αέρα. Ονομάζεται Air Mediterranean και είναι νέα αεροπορική εταιρία που θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί, με έδρα την χώρα μας. Τα κεφάλαια της είναι αραβικά, ενώ επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο σείχης Χαμάντ Αλ Θάνι. Η εταιρία θα χρησιμοποιεί ως έδρα το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και ήδη έχει πάρει τη σχετική τεχνική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να «πετάει» από την Ελλάδα προς διάφορους προορισμούς, στο εξωτερικό.
 
Ωστόσο, στη χώρα μας, η κατάσταση του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», δείχνει να αποτελεί την κυρίαρχη των τελευτών δέκα ετών, της κρίσης. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, μπορούν να διαβεβαιώσουν πως αμέσως μετά το «δόξα τω Θεώ», ακολουθεί σχεδόν πάντα το «βόηθα Παναγιά». Απόδειξη; Πριν στεγνώσει το μελάνι από την αναφορά δύο θετικών επιχειρηματικών ειδήσεων, σε σχέση με τη χώρα μας, προκύπτουν αμέσως δύο αρνητικές.

Ο λόγος αφορά κατ αρχήν στην υπόθεση με την πώληση της κρατικής εταιρείας ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), που τείνει να πάρει ακόμα χειρότερη τροπή. Κι αυτό γιατί από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας διαρρέουν ότι σε πρώτη φάση θέλουν να πουλήσουν μόνο το 16% της εταιρίας! Σ' αυτή την περίπτωση, θα ενδιαφερθεί κανείς; Η απάντηση είναι μάλλον προφανής: όχι. Τουλάχιστον, όπως έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία.

Η δεύτερη αρνητική είδηση; Στον πάγο παραμένει η συμφωνία εξαγοράς του πεντάστερου ξενοδοχείου Athens Ledra από μεγάλο κινεζικό όμιλo, παρά τις εγγυήσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ότι η συμφωνία κλείνει.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι πως η συμφωνία εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, όμως διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την κατάθεση της προκαταβολής του ποσού εξαγοράς.  Οι Κινέζοι, κατά κάποιο τρόπο, παίζουν καθυστερήσεις και με αυτό το project.