Skip to main content

Δύσκολη η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές στο Πάρκλαντ

Το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας πραγματοποίησε ειδικότερα μια ημέρα «προσαρμογής» για κάποιους εθελοντές μαθητές και καθηγητές.

Στο σχολείο τους στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, επέστρεψαν χθες μαθητές και καθηγητές, για πρώτη φορά μετά το μακελειό της 14ης Φεβρουαρίου.

Το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας πραγματοποίησε ειδικότερα μια ημέρα «προσαρμογής» για κάποιους εθελοντές μαθητές και καθηγητές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό του σχολείου πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα στην εργασία τους προκειμένου να προετοιμάσουν την επανέναρξη των μαθημάτων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

«Φανταστείτε να έχετε επιβιώσει από ένα δυστύχημα με αεροπλάνο και να πρέπει να ταξιδεύετε καθημερινά με αεροπλάνο», δήλωσε στο ABC ο 17χρονος Ντέιβιντ Χογκ, που γλίτωσε από τα πυρά του δράστη του μακελειού Νίκολας Κρουζ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ντιλέινι Ταρ, μια άλλη μαθήτρια λυκείου, δήλωσε ότι η επιστροφή θα είναι δύσκολη. «Είναι ανησυχητικό (…) και τρομακτικό διότι δεν ξέρω αν θα είμαι ασφαλής εκεί», ανέφερε μιλώντας στο Fox News.

Μια καθηγήτρια που επέστρεψε στο σχολείο δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR ότι σοκαρίστηκε τόσο που είδε την αίθουσα ακριβώς όπως την είχε αφήσει στη διάρκεια του περιστατικού, με τα τετράδια των μαθητών ανοικτά στα θρανία τους και το ημερολόγιο να γράφει ακόμη 14 Φεβρουαρίου, που ένιωσε άρρωστη και αναγκάστηκε να φύγει.

Ο Κάμερον Κάσκι, ένας άλλος μαθητής, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία μαθητών που επέστρεφαν στο σχολείο γράφοντας στην ανάρτησή του: «Είναι ωραίο να επιστρέφουμε».

Πρώην μαθητές είχαν πάει επίσης χθες στο σχολείο για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους επιζώντες και ύψωσαν πανό στο κτήριο.

Στη γειτονική πόλη Φορτ Λόντερντέιλ οργανώθηκε χθες ολονυκτία, με 17 καρέκλες να μένουν κενές στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με το WSVN. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μεταξύ μπροστά από ένα εργοστάσιο στο Πομπέινο Μπιτς όπου κατασκευάζονται καλάσνικοφ.

Τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζονται δύο κινητοποιήσεις: όλοι οι μαθητές της χώρας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία στις 14 Μαρτίου αποχωρώντας από τα μαθήματά τους για 17 λεπτά. Στις 24 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον με αίτημα αυστηρότερους ελέγχους στην πώληση όπλων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN που διενεργήθηκε μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ, ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την οπλοκατοχή, αλλά και την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων, όπως το AR-15 που χρησιμοποίησε ο δράστης της πρόσφατης επίθεσης.

Συνολικά το 70% των ερωτηθέντων από τις 20 ως τις 23 Φεβρουαρίου τάχθηκε υπέρ πιο αυστηρών ελέγχων στις πωλήσεις όπλων, έναντι 52% τον Οκτώβριο μετά τη σφαγή στη διάρκεια συναυλίας στο Λας Βέγκας, την πιο αιματηρή στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία με 58 νεκρούς.