Skip to main content

Δύσκολος ο πολιτικός «γάμος» Αριστερής Πλατφόρμας – ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αγωνιστικό ραντεβού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, κοινές κινηματικές δράσεις, προσωπικές ζυμώσεις, αλλά πολιτική συνένωση και συνεργασία μετ' εμποδίων.

Επίσημα χαρακτηριστικά μπορεί να μην έχει λάβει, πλην όμως η κουβέντα για ενδεχόμενη συνεργασία των μελών της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ με τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αποτελεί κοινό μυστικό. Μάλιστα, αν δεν προκύψουν απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις, το πρώτο δημόσιο αγωνιστικό ραντεβού είναι στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ...

Κι από τις δυο πλευρές ξεκαθαρίζουν ότι απαιτούνται διαδικασίες για να εξεταστεί μια πιο επίσημη και στενή συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο, αυτό όμως δεν απαγορεύει τη συνέχιση της κοινής δράσης, αλλά και τις προσωπικές επαφές, που έχουν χαρακτήρα ζυμώσεων, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «σύγκρουση» στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον είναι εμφανές πως η «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι και επισήμως η εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να γίνει εξωθεσμικά. Οι λογαριασμοί θα ξεκαθαρίσουν με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όποτε αυτή αποφασιστεί και πιθανώς με ένα έκτακτο συνέδριο.

Τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο είναι πιθανό να επισπεύσουν αυτές τις διαδικασίες, όπως τόνιζαν στελέχη που ανήκουν στους «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ στη Voria.gr, όμως σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ασφάλεια τις εξελίξεις. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» ήδη ζητάει οι διαδικασίες αυτές (Κεντρική Επιτροπή και συνέδριο) να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει να ζυγίσει και τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους και τη συμφωνία.

Από την άλλη, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχει το ιδεολογικό θέμα, δηλαδή μια διαφορά με την «Αριστερή Πλατφόρμα», που είναι σχεδόν αγεφύρωτη. Όπως τόνιζαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Voria.gr, «εμείς είμαστε μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Παλεύουμε με απλά λόγια για την ανατροπή του καπιταλισμού χωρίς κυβερνητικές αυταπάτες. Ένα ενδεχόμενο πολιτικό μέτωπο με την 'Αριστερή Πλατφόρμα' μάς οδηγεί αλλού. Κινηματικά μπορούμε να συνεργαστούμε. Πολιτικά όμως, οργανωτικά και ιδεολογικά υπάρχει σαφής οριοθέτηση. Η συζήτηση πάντως θα πρέπει να γίνει και σ' αυτούς και σε μας. Προφανώς και είμαστε ανοιχτοί, όμως η όποια συνεργασία σε συλλογικό επίπεδο πρέπει να συζητηθεί και στο εσωτερικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Όλοι επιβεβαιώνουν πως συναντήσεις και ζυμώσεις σε προσωπικό επίπεδο γίνονται, αλλά επίσημη κουβέντα δεν έχει γίνει ακόμη. Σήμερα, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχουν μέλη τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσε να γίνει συνεργασία και σε πολιτικό επίπεδο, όμως παραδέχονται ότι αυτό θα απαιτούσε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Υπάρχουν και εκείνοι όμως οι οποίοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο επειδή υπάρχουν οι προαναφερθείσες ιδεολογικές διαφορές.

«Εμείς καλούμε όποιον θέλει να έρθει μαζί μας για να παλέψουμε ενάντια στα νέα μέτρα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε συλλογικά για το 'όχι' μέχρι τέλους. Στους δρόμους θα είμαστε όλοι μαζί και η κουβέντα ανάμεσα σε αγωνιστές της Αριστεράς δε σταμάτησε ποτέ. Δεν είναι όμως σε επίπεδο συνένωσης», τόνιζαν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το μεγάλο ραντεβού πάντως, που ήδη έχει προσδιοριστεί είναι στους δρόμους και αγωνιστικό. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ ήδη έχει γίνει συνεννόηση για κοινή διαδήλωση ενάντια στα νέα μέτρα και το νέο μνημόνιο.

Θεσμικά η κουβέντα εντός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πολιτική πορεία αυτής της «συνεργασίας» αναμένεται να γίνει (εκτός αν προηγηθούν εκλογές που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες) στην 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Μέχρι τότε οι διαπροσωπικές συνεννοήσεις, οι ζυμώσεις σε φόρουμ κτλ. θα συνεχιστούν, όπως διαβεβαιώνουν και οι δυο πλευρές, όχι όμως κάτι οργανωμένο και συλλογικό, όσο δεν ξεκαθαρίζουν και τα πράγματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ.