Skip to main content

Δύσπιστοι οι μηχανικοί για προκήρυξη του «Εξοικονομώ» το καλοκαίρι

Το νέο «Εξοικονομώ» θα βρεθεί στα χέρια του υπουργείου στο τέλος Σεπτεμβρίου και, επομένως, θα προκηρυχθεί από το 2018, εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Αν και ο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Π. Κορκολής, ανακοίνωσε στην ημερίδα της Greenagenda.gr με θέμα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία» ότι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ' Οίκων» θα προκηρυχθεί εντός καλοκαιριού (δείτε εδώ), φορείς και επιφανείς επιχειρηματίες της αγοράς δεν δείχνει να συμμερίζονται τη θέση αυτή, παραμένοντας απαισιόδοξοι για την ενεργοποίηση του προγράμματος ακόμη και μέσα στο τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο πάνελ για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων, ο Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη αυτή χρονική απόκλιση και γιατί έχει καθυστερήσει τόσο το «Εξοικονομώ ΙΙ», είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη δική μας εκτίμηση, γνωρίζοντας πράγματα μέσα στην αγορά, όπως παραδείγματος χάριν υφιστάμενες αντιπαλότητες μεταξύ επιχειρηματικών ομάδων στην ανάθεση για αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακή Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), η οποία είχε δοθεί πριν από 7-8 μήνες, είναι οι κύριες αιτίες για την καθυστέρηση του προγράμματος».

«Όπως εκτιμούμε», συνέχισε ο κ. Μπίλλιας, το νέο «Εξοικονομώ» θα βρεθεί στα χέρια του υπουργείου στο τέλος Σεπτεμβρίου και, επομένως, θα προκηρυχθεί από το 2018».

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Ασλάνης, διευθυντής Τεχνικής Υποστήριξης & Μάρκετινγκ της ISOMAT ΑΕ, υπογράμμισε το πώς επιδρά κάθε προβληματική ροή στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονομώ». «Με το που γίνεται κάτι τέτοιο, υπάρχει απόλυτο συγκράτημα, πάγωμα, της αγοράς», τόνισε, εξηγώντας πως τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να περπατήσουν και από μόνα τους πολύ καλά, χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις.

Μόλις το 3% των κτηρίων στην Ελλάδα απολύτως σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ

Αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, ο κ. Μπίλλιας έκανε λόγο για έναν τομέα που υστερεί η χώρα μας, αφού το κτήρια καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων πρέπει να είναι το νέο πλάνο στη δόμηση, αφού η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος αποτελεί παράδειγμα πολλαπλού και πολύπλευρου οφέλους, ειδικά για μία ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, όπως η Ελλάδα. «Από τον 1980 μέχρι και σήμερα, μόλις το 3% των κτηρίων στη χώρα μας έχουν κατασκευαστεί με εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ», είπε.

Ο ίδιος τόνισε πως το Εξοικονομώ κατ' Οίκον είναι πρόγραμμα «ζωογόνο και απαραίτητο» για τον κλάδο των μηχανικών και ζήτησε «να ακούσουμε επιτέλους ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα». Επανέλαβε, δε, ότι πριν από το 2018, δεν προβλέπει την εκκίνηση κανενός συναφούς προγράμματος με την εξοικονόμηση ενέργειας. «Τουλάχιστον 8 μήνες θα χρειαστούν για το νέο Εξοικονομώ», εκτίμησε.

«Η καλύτερη επένδυση για ένα κράτος, με τα μεγαλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτέλεσματα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων», είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL AE, Γιώργος Μυλωνάς.

Ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε ότι η Αλουμίλ, η ISOMAT και το EKETA μπαίνουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος του προγράμματος είναι η αποταμίευση ενέργειας με σύστημα μπαταρίας σε κουφώματα, η οποία, όποτε χρειαστεί, θα μπορεί να αποδίδετε ξανά. «Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια που θα αποθηκεύεται θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, όποτε ζητηθεί», ανέφερε και στάθηκε στη συμβολή προς την ενεργειακή εξοικονόμηση των χρωμάτων μέσω της βαφής, τους σκελετούς των κουφωμάτων, τις νέες τεχνικές σκίασης και τα ειδικών προδιαγραφών τζάμια.

Εξιστόρησε, μάλιστα, το πώς η Αλουμίλ ανέλαβε το έργο με τα ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα στα κεντρικά γραφεία της Google, μέσω ενός διαγωνισμού με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, αφού ο εταιρικός κολοσσός επιδίωκει να θερμαίνει το κτήριό της μόνον με τη θερμότητα που εκλυόταν από τους υπολογιστές και όχι με ενέργεια. Πλέον, είπε, η σταθμισμένη εξοικονόμηση ενέργειας είναι 85% στο κτήριο της Google, ενώ η βελτίωση κατανάλωσης ενέργειας που οφειλόταν στα κουφώματα ήταν 95%.