Skip to main content

ΔΝΤ: Είμαστε αρκετά μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα

Οι διαφορές μας με την ελληνική κυβέρνηση παραμένουν μεγάλες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην καθιερωμένη ενημέρωση

Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση του Ταμείου από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

«Οι διαφορές μας με την ελληνική κυβέρνηση παραμένουν μεγάλες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις, σε αντίθεση με το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ώρες από την Κομισιόν και την ελληνική πλευρά.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Όπως εξήγησε, Ελλάδα και ΔΝΤ καταγράφουν αποκλίσεις σε συντάξεις, ΦΠΑ και χρηματοδοτικό κενό.

Πιο συγκεκριμένα, για τις συντάξεις ανέφερε πως το ΔΝΤ θέλει να προστατεύσει τις χαμηλότερες συντάξεις, όμως, όπως είπε, σε άλλες συντάξεις(εννοώντας τις μεγαλύτερες), το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Συνέκρινε μάλιστα Ελλάδα και Γερμανία που δίνουν ίδιες συντάξεις με 6 χρόνια διαφορά στο όριο ηλικίας, ενώ η Ελλάδα έχει χαμηλότερο ΑΕΠ.

Για το θέμα των φόρων ο κ. Ράις τόνισε ότι «πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση της Ελλάδας και εμείς στο ΔΝΤ έχουμε πιέσει για φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χάσμα σε σχέση με όλους τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης που χάνει έσοδα από την συλλογή φόρων».

Πρόσθεσε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι το Ταμείο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στο ελληνικό πρόγραμμα.