Skip to main content

Δωμάτια και την τελευταία στιγμή στη Β. Ελλάδα ενόψει Πάσχα

Το πρώιμο των φετινών πασχαλινών εορτών σε συνδυασμό με την κρίση στην ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις της στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έχει αποδειχθεί «εκρηκτικό κοκτέιλ» για τον κλάδ
Ελεύθερα δωμάτια έως και την τελευταία στιγμή, θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν όσοι αποφασίσουν, έστω και τώρα, να «δραπετεύσουν» για τις ημέρες του Πάσχα σε κάποιο από τα θέρετρα της Βορείου Ελλάδος.

Το πρώιμο των φετινών πασχαλινών εορτών σε συνδυασμό με την κρίση στην ελληνική οικονομία και τις επιπτώσεις της στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, έχει αποδειχθεί «εκρηκτικό κοκτέιλ» για τον κλάδο του τουρισμού, που ανέμενε να πάρει μια μικρή «ανάσα» αυτές τις ημέρες.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται μάλλον υποτονική, αφού οι πληρότητες είναι σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων, που αποφάσισαν να ανοίξουν για το Πάσχα, είναι μικρότερος από ό,τι πέρυσι. Ενθαρρυντικό στοιχείο για τους καταναλωτές το ό,τι τουλάχιστον οι τιμές στα καταλύματα παραμένουν κατά μέσο όρο σε «μαχητά» επίπεδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όσον αφορά στον τουριστικό τομέα, φαίνεται να το αντιμετωπίζει η περιοχή της Πιερίας, όπου οι πληρότητες κινούνται σε πολύ ρηχά νερά. Οι τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πέραν της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί όλη την ελληνική οικονομία, έχουν ένα πρόσθετο σοβαρό πλήγμα, που προέρχεται από τα προβλήματα στην ομαλή διέλευση των οχημάτων στα Τέμπη, από τα μέσα Δεκεμβρίου έως σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί συνθήκες χαμηλής ζήτησης για τα τοπικά θέρετρα.

«Σε σύνολο 400 ξενοδοχειακών μονάδων, με σχεδόν 22.000 κλίνες, σε όλο το νομό, για το Πάσχα έχει αποφασίσει να ανοίξει μόλις το περίπου 10%» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Γ. Μπούρος προσθέτοντας πως «οι πληρότητες είναι απελπιστικές, καθώς –παρότι είναι λίγα τα διαθέσιμα ξενοδοχεία- δεν ξεπερνούν το 20%».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το άνοιγμα των Τεμπών από τη Μεγάλη Πέμπτη ίσως επιτρέψει να προσελκύσουμε κάποιους από τους διερχόμενους τουρίστες», διότι οι βραχοπτώσεις στην περιοχή είχαν αποκλείσει το νομό από τη «δεξαμενή» των επισκεπτών από τη νότια Ελλάδα.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι τοπικοί ξενοδόχοι, για τις μέρες των εορτών, ο κ. Μπούρος είπε ότι κυμαίνονται από 40 ευρώ έως 120 ευρώ το βράδυ, για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων σε δίκλινο, ενώ η προσαύξηση είναι περί το 10% αν πρόκειται για 3κλινο ή 4κλινο δωμάτιο.

Στη Χαλκιδική η εικόνα, σε σχέση με τις πληρότητες, είναι καλύτερη, αλλά κι εδώ τα ξενοδοχεία που άνοιξαν για το Πάσχα -συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αλλά και με το ξενοδοχειακό δυναμικό του νομού- είναι πολύ λίγα. «Υπάρχουν περί τα 15 ξενοδοχεία ανοικτά με σχεδόν 8.000 κλίνες, ενώ η μέση πληρότητά τους φθάνει το 65%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρ. Τάσιος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση ίσως βελτιωθεί τις επόμενες λίγες ημέρες, αφού ανακοινώθηκε πως θα ανοίξουν προσωρινά τόσο τα Τέμπη, όσο κι η εθνική οδός Μουδανιών – Κασσάνδρας, που επίσης έχει κλείσει από κατολισθήσεις.

Σε επίπεδο τιμών, εξάλλου, στα αγροτουριστικά καταλύματα της Βόρειας Χαλκιδικής για δίκλινο με πρωινό τα κόστη κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κοντά στη Θάλασσα, για δίκλινο με πρωινό στοιχίζει από 100 – 120 ευρώ η βραδιά.

Στη Καβάλα, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Π. Αθιανάς εκτιμά ότι σε σύνολο 230 ξενοδοχείων σε όλο το νομό (μαζί με τη Θάσο), με δυναμικότητα 15.000 κλίνες, για το Πάσχα έχει ανοίξει περί το 35%, ενώ η μέση πληρότητά τους φθάνει το 65%. «Αν το Πάσχα ήταν τέλος Απριλίου, θα άνοιγε τουλάχιστον το 55% των ξενοδοχείων» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως «οι τιμές είναι μειωμένες έως και 20% σε σχέση με πέρυσι και κυμαίνονται από 35 έως 120 ευρώ, το βράδυ, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος».