Skip to main content

Δραγασάκης: Χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο αξιόπιστου κοινωνικού διαλόγου

Ο υπουργός ανέφερε ότι το συναινετικό κοινωνικό μοντέλο αποδείχθηκε ασύμβατο με τις δογματικές αρχές του νεοφιλελευθερισμού.

Χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο, αξιόπιστου κοινωνικού διαλόγου και ζητούμενο είναι η αναζήτηση κοινών τόπων, μέσω συγκλίσεων. Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) σχετικά με τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι το συναινετικό κοινωνικό μοντέλο αποδείχθηκε ασύμβατο με τις δογματικές αρχές του νεοφιλελευθερισμού γι΄αυτό και συρρικνώθηκε ο ρόλος του ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται να υποστηριχθεί ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για να ενισχυθούν οι άμυνες της δημοκρατίας, για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Το τέλος των μνημονίων συντελείται σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας και γεωπολιτικής έντασης και είναι μία ευκαιρία για Βαλκανική Συνανάπτυξη η οποία αποσκοπεί ακριβώς στη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου με τη δημιουργία συνθηκών ισότιμης συνεργασίας.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, το πεδίο ανάπτυξης του κοινωνικού διαλόγου είναι ευρύ και με δεδομένο την αποτελεσματικότητα του για την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, μπορεί να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου που καλύπτει τη δεκαετία 2020-2030, για το ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου και για την ανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Είναι ζωτικής σημασίας ένας χώρος εθνικού διαλόγου με στόχο την ευρύτερη συναίνεση γύρω από θεμελιακά ζητήματα, όπως είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μεταβάλλεται ο αυθεντικός διάλογος μέσα στην κοινωνία, υπερβαίνει τα σχήματα και τις διαδικασίες και δεν πρέπει να αποκλείονται άτυπες μορφές διαλόγου που δεν εκπροσωπούνται από τα υπάρχοντα σχήματα και ως παράδειγμα ανέφερε ενδεικτικά τη νέα επιχειρηματικότητα και τις συλλογικότητες ανέργων.