Skip to main content

Δραγασάκης: Η ΤτΕ να συμβάλλει στον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αντανακλά μεροληπτικές πολιτικές, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

"Διαρκής πίεση χρειάζεται προς το τραπεζικό σύστημα για τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά χρειάζονται και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, όπως ο θεσμός των μικροπιστώσεων, που ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσει να θεσμοθετηθεί, καθώς και αλλά, που η δημιουργία της αναπτυξιακής τράπεζας θα επιτρέψει τη διαμόρφωσή τους".

Αυτό υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στην απογευματινή εκδήλωση της ΕΣΕΕ όπου παρουσιάστηκε η φετεινή ετήσια έκθεση για το ελληνικό εμπόριο.

Ανάλογα ισχύουν, όπως είπε ο ίδιος, και στο τομέα της ρύθμισης των δανείων, καθώς υπάρχουν πράγματι κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που ενώ έχουν, δεν πληρώνουν - και υπάρχουν κι αυτοί που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. "Όμως, δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι μικρομεσαίοι που δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης και έχουν να διαχειριστούν αντικειμενικές δυσχέρειες, με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αποδεδειγμένα πλέον, όπως μπορούν να αποδείξουν οι τράπεζες, χρεοκοπούσαν τις επιχειρήσεις τους στο εσωτερικό και αποθησαύριζαν στο εξωτερικό.

Δεν μπορεί ο κάθε οφειλέτης να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός κακοπληρωτής. Πρέπει να εξετάζονται οι πραγματικές δυνατότητες και να συνεκτιμάται η αλλαγή των συνθηκών. 'Αλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει πλήρη στοιχεία για τα χρήματα που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό. Πρέπει επομένως, να συμβάλει και αυτή ώστε να εντοπιστούν και να υποστούν τις συνέπειες οι πραγματικοί συνειδητοί κακοπληρωτές και να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι», όπως λέει ο λαός μας".

Ο Κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, αντανακλά λανθασμένες αντιλήψεις, προκαταλήψεις και μεροληπτικές πολιτικές, αλλά και μηχανισμούς που φέρνουν τη μικρή επιχειρηματικότητα σε δυσμενή θέση.

Ακόμη, πρόσθεσε, υπάρχουν και λογικές που θεωρούν την καταστροφή της μικρής επιχειρηματικότητας ως προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την έξοδο από την κρίση. "Αυτή η λογική βρίσκεται πίσω από την καταστροφή της μεσαίας τάξης και όχι η σημερινή κυβέρνηση, όπως υποκριτικά λένε οι πραγματικοί υπεύθυνοι" σημείωσε ο αντιπρόεδρος.