Skip to main content

Δραγασάκης στο Spiegel: Η Ελλάδα προτιμά τον Σουλτς από τη Μέρκελ

Κατηγορεί το ΔΝΤ ότι τορπίλισε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους και «βλέπει» συμφωνία έως το Εurogroup της 20ης Μαρτίου

Υπέρ μιας «πολιτικής αλλαγής» στη Γερμανία τάσσεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα προτιμά να διαπραγματεύεται με τον Mάρτιν Σουλτς παρά με την Άνγκελα Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Δραγασάκης προσθέτει ότι η Αθήνα ευελπιστεί σε συμφωνία με τους πιστωτές έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου με στόχο την επιστροφή στις αγορές έως το τέλος του έτους, ενώ αποκλείει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγορεί το ΔΝΤ ότι τορπίλισε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλάζοντας τους κανόνες ενός παιχνιδιού εν εξελίξει.

«Τα υψηλά πλεονάσματα δεν είναι εφικτά μετά από περιόδους μεγάλης ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Αντί για μη ρεαλιστικούς στόχους χρειαζόμαστε έναν συμβιβασμό. Δεν είναι ρεαλιστικό να βάζεις ως στόχο για μια δεκαετία 3,5% έναντι του ΑΕΠ. Είναι σαν να λέει κανείς: "σου δίνουμε έναν στόχο και ξέρουμε ότι δεν θα τον πετύχεις, αλλά θέλουμε να δείξουμε ότι δεν είσαι αξιόπιστος…" Έτσι δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, είναι νεοαποικιακό να πιστεύει κανείς ότι μόνον με το μαστίγιο μπορούν να κυβερνηθούν η Ευρώπη κι οι πολίτες της. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία σε μια ανεκτική Ευρώπη», λέει.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.