Skip to main content

Δύο ποτηράκια την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Οι υγιείς ενήλικοι που πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια αλκοόλ την μέρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστη
Οι υγιείς ενήλικοι που πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια αλκοόλ την μέρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και ιατρικά κέντρα της Ολλανδίας, κράτησε δέκα χρόνια και μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 35.000 ενηλίκων ηλικίας 20-70 ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και ταυτόχρονα διάγουν ένα στιλ υγιεινής ζωής (καταπολέμηση παχυσαρκίας, φυσική άσκηση, όχι κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή), έχουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Ως μέτρια ποσότητα, σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές, ορίζεται η κατανάλωση ενός ποτηριού τη μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Ο διαβήτης τύπου 2, που προκαλείται συχνά από την παχυσαρκία, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη, που εμφανίζεται όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Η πάθηση, που πλήττει πάνω από 180 εκατ. ενηλίκους σε όλο τον κόσμο, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές βλάβες, εγκεφαλικό, τύφλωση, δυσλειτουργία των νεφρών, ακρωτηριασμό κ.α.