Skip to main content

DW: Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις Ελλάδας - Πουέρτο Ρίκο

Το Πουέρτο Ρίκο παρομοιάζεται πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες με την Ελλάδα, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.

Το Πουέρτο Ρίκο παρομοιάζεται πολύ συχνά τους τελευταίους μήνες με την Ελλάδα. Το αυτοδιοικούμενο νησί των ΗΠΑ χθες δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 58 εκατ. δολαρίων. Κατά συνέπεια πτώχευσε.

Πουέρτο Ρίκο στα ισπανικά σημαίνει πλούσιο λιμάνι. Κάθε άλλο όμως παρά πλούσιο είναι το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο πλέον αποκαλούν «Ελλάδα της Καραϊβικής» και το οποίο χθες τελικά χρεοκόπησε. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χθες έπρεπε να πληρωθεί ένα ομόλογο ύψους 58 εκατ. δολαρίων. Η μικρή χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατάφερε όμως να πληρώσει μόλις 630.000 δολάρια. Ο Οίκος Moody’s αξιολόγησε τη σχετική αδυναμία πλήρους αποπληρωμής ως πιστωτικό γεγονός.

Το καταπράσινο νησί της Καραϊβικής οφείλει συνολικά 72 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Τη μεγαλύτερη χρεοκοπία έζησε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα, με χρέος που άγγιζε τα 303 δισ. δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αργεντινή με 82 δισ. και το 1998 η Ρωσία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα δάνειά της εξαιτίας της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται τώρα το Πουέρτο Ρίκο.

Αναπόφευκτες συγκρίσεις με την Ελλάδα

Οι συγκρίσεις με την Ελλάδα είναι για τους οικονομικούς αναλυτές, όπως τον οικονομολόγο Αρτούρο Πορζεκάνσκι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο αναπόφευκτες. «Ό,τι είναι η Ελλάδα για την Ευρωζώνη θα είναι σύντομα και το Πουέρτο Ρίκο για τις ΗΠΑ. Θα είναι μια περιοχή η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά περισσότερο από όσο σήμερα. Θα πρέπει να επιβληθούν μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να υπάρξει άμεση οικονομική βοήθεια», εκτιμά ο Πορζεκάνσκι.

Το Πουέρτο Ρίκο είναι συνδεδεμένο με τις ΗΠΑ. Από το 1917 οι κάτοικοι διαθέτουν την αμερικανική υπηκοότητα και υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό, ωστόσο δεν ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει καταφέρει πάντως να επιβάλει στο αυτοδιοικούμενο Πουέρτο Ρίκο, ότι θα ισχύει ο κατώτατος μισθός που προβλέπει ωρομίσθιο 7,25 δολάρια. Το γεγονός αυτό όμως είχε ως συνέπεια να αποτύχουν οι προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης να καθιερώσει το Πουέρτο Ρίκο ως μια σημαντική οικονομική και παραγωγική ζώνη ανάμεσα στην Ασία και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των απασχολουμένων στην βιομηχανία έχει μειωθεί στο μισό και η μικρή χώρα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα παίρνοντας δάνεια. Όσον αφορά μια πιθανή βοήθεια από την Ουάσινγκτον ούτε λόγος. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως δεν θέλουν να αναλάβουν τα χρέη του Πουέρτο Ρίκο.

Πηγή: Deutsche Welle