Skip to main content

ΕΑΣ Καβάλας: Δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων σε νέες φυτεύσεις

Σημαντικές επενδύσεις έχει δρομολογήσει για την περίοδο 2015-2020 η ΕΑΣ Καβάλας, ένας υγιέστατος και με εξαγωγικό προσανατολισμό συνεταιρισμός.
της Άννης Καρολίδου
 
Σημαντικές επενδύσεις έχει δρομολογήσει για την περίοδο 2015-2020 η ΕΑΣ Καβάλας, ένας υγιέστατος και με εξαγωγικό προσανατολισμό συνεταιρισμός. Η ΕΑΣ Καβάλας που μετέχει στη κλαδική έκθεση Freskon, προγραμματίζει επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών σε είδη για τα οποία υπάρχει ζήτηση στη διεθνή αγορά. 
 
Όπως είπε στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχος Σαραντίδης,  αγρότες- μέλη της Ένωσης και ομάδες παραγωγών, θα επενδύσουν  στις φυτεύσεις κερασιάς και αχλαδιάς, ποικιλίας αμπάτε φέτελ, αλλά και στη προσθήκη περισσοτέρων στρεμμάτων στην καλλιέργεια σπαραγγιού. 
 
«Κάνοντας αρχή από φέτος, θα φυτευθούν 2.000 στρέμματα με κερασιές, 1.000 στρέμματα με αχλαδιές αμπάτε φέτελ και επιπλέον 1.000 στρέμματα με σπαράγγια. Οι φυτεύσεις αυτές έχουν σημαντικό κόστος και θα προσπαθήσουμε να τις αυτοχρηματοδοτήσουμε. Συνολικά η επένδυση θα φτάσει στα 7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε επαφές με την Τράπεζα Πειραιώς για να ενταχθούμε σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας».
 
Αξίζει να σημειωθεί  ότι το κόστος για την εγκατάσταση κερασιών είναι στα 1.500 ευρώ/στρέμμα, για τις αχλαδιές αμπάτε φέτελ στις 3.500 ευρώ/στρέμμα και για το λευκό σπαράγγι στα 600 ευρώ/στρέμμα. 
 
Η ΕΑΣ Καβάλας, έχει 2.500 μέλη που παράγουν φρούτα, λαχανικά, καλαμπόκι, ελιές θρούμπες Θάσου, ελιές τύπου Χαλκιδικής, ρύζι, ενώ η ΕΑΣ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λευκού σπαραγγιού στην Ελλάδα.
 
Η Ένωση από το 1975 έχει θετικούς ισολογισμούς ενώ το 2014 οι πωλήσεις της , μαζί με τις ομάδες συνεργαζόμενων παραγωγών, πλησίασαν τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη που έμειναν στην ΕΑΣ μετά τη διανομή κερδών στα μέλη της, είναι 50.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ Καβάλας, που επενδύει σε εγκαταστάσεις και προωθητικές ενέργειες, κάθε χρόνο κάνει αποσβέσεις της τάξης των 600.000-800.000 ευρώ. 
 
Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ένωσης περιλαμβάνουν:
 
-Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Συντήρησης Σπαραγγιών & Ακτινιδίων
 
-Εργοστάσιο  Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ελιάς θρούμπας στη Θάσο
 
-Εργοστάσιο Τυποποίησης Ελαιολάδου
 
-Εργοστάσιο Τυποποίησης Οσπρίων
 
-Ξηραντήρια & Αποθηκευτικοί Χώροι Δημητριακών
 
-Εργοστάσιο Παραγωγής Μιγμάτων Ζωοτροφών
 
-Εργοστάσιο Επεξεργασίας και Τυποποίησης Πράσινης και Μαύρης Ελιάς στη Βιομηχανική Περιοχή
 
 
Εμπορικές εγκαταστάσεις:
 
-Συγκέντρωση και εμπορία σιτηρών, αραβοσίτου και λοιπών αγροτικών προϊόντων.
 
-Εμπορία και διάθεση καταναλωτικών προϊόντων βιοτικής ανάγκης: Δύο (2) μεγάλα S/M σε Χρυσούπολη και Κοκκινόχωμα Καβάλας.
 
-Εμπορία και διάθεση γεωργικών μηχανημάτων – φυτοφαρμάκων - λιπασμάτων και σπόρων.