Skip to main content

Το EBEΘ τη δεκαετία του '80:Ευρώπη, υποτιμήσεις και διεθνής αλληλεγγύη

Από Voria.gr
Το ΕΒΕΘ ασχολείται με τη μηχαργάνωση των υπηρεσιών του, τη διασύνδεση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών και το Γραφείο Βρυξελλών των Επιμελητηρίων

Η δεκαετία του 1980 ξεκινάει με την Ελλάδα 10ο μέλος της ΕΟΚ, την πρώτη Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ, την ψήφιση του πολιτικού γάμου από τη Βουλή, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, που θα εκφραστεί με την παράδοση στην πυρά των υψικαμίνων της Χαλυβουργικής των φακέλων φρονημάτων και τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων από τις Ανατολικές χώρες. Στο χώρο της οικονομίας, θα παρακολουθήσουμε τη σταδιακή «κοινωνικοποίηση», δηλαδή κρατικοποίηση μεγάλων επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ, η η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, η Ελληνική Χαλυβουργία, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Πειραϊκή - Πατραϊκή και η ΕΣΣΟ - Πάππας.

Παράλληλα καταγράφεται διόγκωση του δημόσιου τομέα, σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών και του δημόσιου χρέους, το οποίο από 40% του ΑΕΠ το 1980 θα φτάσει στο 80% το 1990. Επίσης, υπάρχουν σημαντικά ελλείμματα που χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από εσωτερικό τραπεζικό δανεισμό όπως και αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος.

Η διακυβέρνη ση εκείνης της εποχής χαρακτηρίζεται επίσης από μεγάλες αυξήσεις των ονομαστικών μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που όμως απομειώνονταν σημαντικά στην καθημερινότητα του πολίτη από τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ παράλληλα αυξάνονταν σημαντικά οι κοινωνικές δαπάνες στον Προϋπολογισμό.

Έτσι, δύο φορές σε δύο χρόνια -το 1983 και το 1985- είχαμε υποτίμηση της δραχμής. Τον Μάρτιο 1985, με πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθιερώνει τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) για τη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών όρων στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της τότε ΕΟΚ, τα οποία εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα μέχρι το 1993, οπότε η κοινωτική χρηματοδότηση άλλαξε όνομα –στην αρχή έγινε «πακέτο» Ντελόρ, Σαντέρ κ.λπ. και σήμερα ΕΣΠΑ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με σημαντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα), το σημαντικότερο γεγονός της δεκαετίας του 1980 υπήρξε η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, που ξεκίνησε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου το Νοέμβριο του 1989.

Στα χρόνια αυτά, το ΔΣ του ΕΒΕΘ απασχολούν οικονομικά, πολιτικά και διεθνή θέματα. Σημειώστε:

-Συνεχή «νέα» κυβερνητικά μέτρα (φορολογικά νομοσχέδια, μέτρα για την φοροδιαφυγή κ.λπ.).

-Ζητήματα της Θεσσαλονίκης -ΟΛΘ και λιμάνι, δυτική είσοδος, αποχετευτικός αγωγός, κυκλοφοριακό, η απουσία αναπτυξιακών έργων στην πόλη, η αργόσυρτη αεροπορική σύνδεση της με το εξωτερικό, η δημιουργία της τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

-Διεθνείς υψηλόβαθμες επαφές (Σοάρες, Μιλόσεβιτς, Μπούς) και δράσεις αρωγής σε φίλιους λαούς, όπως είναι οι Βούλγαροι και οι Κούρδοι.

-Ανερχόμενη τρομοκρατία στη χώρα -δολοφονίες Αγγελόπουλου και Μπακογιάννη.

-Επιπτώσεις από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ στη Θεσσαλονίκη.

-Κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών, όπως η PIRELLI και η Λόρτεξ.

-Εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.


Στο εσωτερικό του πεδίο το ΕΒΕΘ ασχολείται με τη μηχαργάνωση των υπηρεσιών του, τη διασύνδεσή του με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών και το Γραφείο Βρυξελλών των Επιμελητηρίων.

Κοινωνία και πολιτισμός

Σημαντική, εξάλλου, παραμένει εκείνη την περίοδο η παρουσία του ΕΒΕΘ στα πολιτιστικά και στα κοινωνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής και της χώρας γενικότερα. Ενδεικτική η συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΘ στις 12 Δεκεμβρίου 1984, όταν εκφράζεται η δυσαρέσκεια του ΕΒΕΘ για την κατάργηση του Βρετανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ αποφασίζεται η διαβίβαση εγγράφου προς την Ολυμπιακή Αεροπορία για την αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Μιλάνο. Επίσης, ανταποκρινόμενο στο έγγραφο της Οργανωτικής Επιτροπής για τα 2.300 χρόνια Θεσσαλονίκης, το ΕΒΕΘ προτείνει τη διοργάνωση διαφόρων δράσεων με στόχο τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις ως εξής: την οργάνωση δύο διαλέξεων, τη συμμετοχή στην έκδοση χαρακτικού έργου με τον πολιούχο της πόλης, Άγιο Δημήτριο, αλλά και τη διοργάνωση ειδικής τελετής - δεξίωσης για βραβεύσεις με αναμνηστική πλακέτα των επιχειρήσεων που παραμένουν σε ενεργή λειτουργία προ της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, ο Πρόεδρος πληροφορεί το ΔΣ ότι κατά τη διάρκεια της ΔΕΤΡΟΠ 1985, από 8 -10 Μαΐου, η ένωση των ΕΒΕ Ελλάδος –μία προάγγελος της ΚΕΕΕ- διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ διεθνή συνάντηση με τα επιμελητηρίων των χωρών της Αφρικής, καθώς και της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). Στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης το ΕΒΕΘ αποφασίζει να προσφέρει μέρος από το προβλεπόμενο για φιλανθρωπικά ιδρύματα και κοινωνική πρόνοια ποσό των 600.000 δρχ. υπέρ των παιδιών της Αιθιοπίας, με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα του ποσού των 100.000 δρχ.