Skip to main content

ΕΒΕΘ: Ανεργία και «λουκέτα» το 2010

Την απαισιοδοξία του ότι στο 2010 θα αυξηθούν σημαντικά η ανεργία και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις εξέφρασε ο ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος.
Την πεποίθησή του ότι μέσα στο 2010 θα αυξηθούν σημαντικά η ανεργία και τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εξέφρασε ο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και της ΔΕΘ ΑΕ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος βλέπει με «τρόμο» την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο κ. Μπακατσέλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγεισε ένα «πλάνο Β» για να ορθοποδήσει η οικονομία εν μέσω κρίσης, ενώ σχετικά με τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων ανέφερε ενδεικτικά ότι, ήδη, τέσσερις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘυπήχθησαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα τον Δεκέμβριο, ενώισάριθμες πρόκειται να το κάνουν άμεσα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επωμιστούν βάρη, αν αυτό είναι προς όφελος της οικονομίας, και ζήτησε από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ιδίως τους αγρότες να δείξουν ανάλογη ευαισθησία και να σεβαστούν τον νόμο.

Ο κ. Μπακατσέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταση των προβλημάτων, που έχουν δημιουργήσει τα μπλόκα, οφείλεται και στην αδυναμία αυτών που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις, να κάνουν τις απαιτούμενες κινήσεις και να εφαρμόσουν τον νόμο.

«Όσοι έχουν την αρμοδιότητα, έχουν και την ευθύνη. Αν θέλουμε να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία, οι νόμοι θα έπρεπε να ήταν ίσοι για όλους, αγρότες και μη. Όταν οι εισαγγελείς δεν κάνουν τα αυτονόητα, τα επιμελητήρια είναι που θα κάνουν τις μηνύσεις», διερωτήθηκε.

Στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ επεσήμανε ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι «πάρα πολύ δύσκολη: στην οικονομική κρίση προστίθενται τα μπλόκα, οι κατολισθήσεις στα Τέμπη, τα φορολογικά μέτρα και η αδράνεια των αρμόδιων αρχών στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου».

«Το σύνολο των επιχειρήσεων θίγονται βαρύτατα από τις κινητοποιήσεις και το πρόβλημα στα Τέμπη, με μέση ζημία 20.000 ευρώ/επιχείρηση. Φοβάμαι ότι στην πραγματικότητα η ζημία είναι πολύ μεγαλύτερη. Κοιτάζω με τρόμο τους επόμενους μήνες, που στα προβλήματα θα προστεθεί και το αυξημένο κόστος δανεισμού», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει απλά σαν «χαπάκι» ανακούφισης για λίγους μήνες, καθώς «αύξηση ΦΠΑ, όταν ΦΠΑ δεν εισπράττεται, δεν έχει νόημα».

Σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πολιτική, σημείωσε ότι αυτή ξεκίνησε καλά και οι πρωτοβουλίες της είναι θετικές, αλλά χάνεται χρόνος. «Καταλαβαίνω τη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, αλλά σε αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις, δεν πρέπει να υπάρχει πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά και, επανερχόμενος στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε αποφάσεις σε θέματα φορολογίας και την ίδια ευαισθησία πρέπει να δείξουν όλοι. Δεν καταλαβαίνω την πίεση των αγροτών και άλλων που ασχολούνται με τον συνδικαλισμό».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και οι αποφάσεις και η ταχύτητα εφαρμογής αυτών πρέπει να κινούνται σε αντίστοιχο ύψος», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα δύο νέα υφυπουργεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ότι, αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες, δεν τους έχουν δοθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες. Υποστήριξε, δε, ότι έχει καλέσει επανειλημμένως τους δύο υφυπουργούς σε συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπακατσέλος ανέφερε ότι το ΕΒΕΘ βρίσκεται σε συζητήσεις με το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για να υπάρξει συνεργασία καλύτερης δραστηριοποίησης στα βαλκανικά κράτη, υπό την αιγίδα και της γενικής γραμματείας εμπορίου. Βρίσκεται, δε, σε επαφή και με τον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Εμπορίου (ΟΠΕ) για τη διοργάνωση και νέων αποστολών.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρηματικές αποστολές, το ΕΒΕΘ επικεντρώνεται στις αγορές Αφρικής και Ασίας, στη βάση και σχετικής έρευνας. Μάλιστα, την άνοιξη προγραμματίζεται αποστολή σε Ρωσία και Ουζμπεκιστάν και αργότερα στη Λιβύη.