Skip to main content

Αιχμές από την παράταξη Μπουτάρη για τους φίλους Νέας Παραλίας

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» για το θέμα του πρώην Ορφανοτροφείου, καθώς και για το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό 2017» στην Τούμπα.

Αιχμές για τους «Φίλους Νέας Παραλίας», καθώς και για τον αρχιτέκτονα της ανάπλασης, Πρόδρομο Νικηφορίδη, χωρίς να τους κατονομάζει, αφήνει η παράταξη του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την παραχώρηση του «Κήπου των Εποχών» και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε εκδήλωση του Φεστιβάλ Σπούτνικ.

Όπως αναφέρει, μετά από συνεδρίασή της, η «Πρωτοβουλία», «ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και πρακτικές τρίτων αναρμόδιων, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν δικούς τους περιοριστικούς κανόνες στη χρήση ενός δημόσιου αγαθού δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νικηφορίδης είχε αναδείξει το θέμα με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία περιελάμβανε και σχετική φωτογραφία με δεκάδες τραπεζοκαθίσματα (δείτε εδώ).

Κατά την ίδια συνεδρίαση, συζητήθηκε και το θέμα του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ διατυπώθηκε και η άποψη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει χώρο στην Εκκλησία.

Σημειώνεται ότι η πρόταση Μπουτάρη ήταν, αντί του οικοπέδου, να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έκταση 10 στρεμμάτων στα Λουτρά Θέρμης, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αποδεκτό από τον Μητροπολίτη Άνθιμο.

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού 2017» στην Τούμπα, η διεξαγωγή του οποίου, μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δ’ Κοινότητας δεν υπερψήφισε την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για το 2017 σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία», πρέπει να αποφευχθούν οι περσινές δυσλειτουργίες και τα σφάλματα της διοργάνωσης και το θέμα να επανέλθει προς ψήφιση.

Αναλυτικά, όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της «Πρωτοβουλίας» την Πέμπτη:

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Αλλαγές στη διοίκηση:

Μετά την παραίτηση της δημοτικής συμβούλου και αντιδημάρχου κ. Λίνας Λιάκου, ορκίστηκε (12/10/2017) ενώπιον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ο νέος δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Διαμαντάκης, ως ο πρώτος επιλαχών της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος προχώρησε στον ορισμό νέων αντιδημάρχων. Oι νέοι αντιδήμαρχοι και οι τομείς ευθύνης τους  ορίζονται ως εξής:

Γιώργος Δημαρέλος: Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Αθανάσιος – Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης: Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού.

2. Εκδηλώσεις στον δημόσιο χώρο της νέας παραλίας

Με αφορμή τη συζήτηση και τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν σχετικά με το διήμερο φεστιβάλ «Σπούτνικ», που διοργάνωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στον «Κήπο των Εποχών» (6-7/10/17) κατόπιν παραχώρησης του χώρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε τη Δημοτική Ομάδα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου και οι αρμόδιοι αιρετοί έκαναν τη δουλειά τους με βάση το ισχύον θεσμικό καθεστώς παραχώρησης αδειών. Όταν διαπιστώθηκε ότι έγινε υπέρβαση των όρων της άδειας με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον χώρο, η Δημοτική Αστυνομία παρενέβη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, και έκανε τις αναγκαίες συστάσεις. Το θέμα έληξε εκεί.

Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε στα εξής:

Ι. Οι δημόσιοι χώροι υπάρχουν για να τους χρησιμοποιούν και να τους χαίρονται όλοι οι πολίτες, στη βάση όρων και κανόνων χρήσης.
ΙΙ. Οι δημοτικές αρχές, ασκώντας τις εκ του νόμου αρμοδιότητές τους, παραχωρούν τις άδειες χρήσης των δημόσιων χώρων και εποπτεύουν την τήρηση των κανόνων.
ΙΙΙ. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη και κατά το δοκούν χρήση του δημόσιου χώρου αλλά και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και πρακτικές τρίτων αναρμόδιων, οι οποίοι επιχειρούν να επιβάλουν δικούς τους περιοριστικούς κανόνες στη χρήση ενός δημόσιου αγαθού δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες. Η ανάδειξη και προάσπιση τέτοιων χώρων είναι αρμοδιότητα της αιρετής αυτοδιοίκησης σε δημιουργική συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τέλος, ακούστηκαν προτάσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω διευκρίνηση και συμπλήρωση των όρων παραχώρησης αδειών χρήσης δημόσιου χώρου και διατυπώθηκαν σκέψεις για την πραγματοποίηση σχετικής διαβούλευσης.

3. Ορφανοτροφείο «Μέλισσα»

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τη Δημοτική Ομάδα για το ιστορικό της υπόθεσης του χώρου του ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» καθώς και για τις προσπάθειές του να εξευρεθεί μια λύση που να επιτρέπει αφενός μεν την απόδοση του χώρου του παλαιού ορφανοτροφείου στη χρήση του κοινού, αφετέρου δε να δίνει τη δυνατότητα στην Εκκλησία να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για την ανέγερση Εκκλησιαστικού Ιδρύματος χρονίως πασχόντων και ΑμεΑ.

Η σκέψη για παραχώρηση χώρου από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θέρμης δεν έγινε δεκτή από την μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης θα συνεχιστεί.

Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκε και η άποψη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει χώρο στην Εκκλησία, καθώς αυτή διαθέτει μεγάλο απόθεμα ακινήτων και θα μπορούσε να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη.

4. «Χριστουγεννιάτικο Χωριό 2017» στην Τούμπα

Ο εισηγητής του θέματος, κοινοτικός σύμβουλος της Δ’ Κοινότητας, Χ. Κωτίδης, ανέφερε ότι, κατά την εκτίμησή του, οι κάτοικοι της Τούμπας και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δ’ Κοινότητας επιθυμούν να επαναληφθούν και το 2017 οι περσινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» που ανέλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διατύπωσε και ορισμένες επισημάνσεις, που αφορούν καθυστερήσεις και παραλείψεις των διοργανωτών αφενός στην απομάκρυνση των υλικών μετά τη λήξη των περσινών εκδηλώσεων και αφετέρου στην αποκατάσταση φθορών που προκλήθηκαν στον χώρο και στις δημοτικές υποδομές που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις. Αυτοί ήταν και οι λόγοι, που κατά την εκτίμηση του εισηγητή, το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δ’ Κοινότητας δεν υπερψήφισε την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για το 2017 σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

Η συζήτηση του θέματος κατέληξε στο ότι πρέπει να αποφευχθούν οι περσινές δυσλειτουργίες και τα σφάλματα της διοργάνωσης, οι προδιαγραφές και οι όροι λειτουργίας των εκδηλώσεων που οφείλουν να τηρήσουν οι διοργανωτές να είναι συγκεκριμένοι και αναλυτικοί και το θέμα να επανεξεταστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και να επανέλθει προς γνωμοδότηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Δ’ Κοινότητας.