Skip to main content

Αιχμηρή απάντηση Ρέντσι σε Ερντογάν για την έρευνα σε βάρος του Μπιλάλ

Τι απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, για την προτροπή του στους Ιταλούς δικαστές να ασχοληθούν με τη μαφία και όχι με τον γιο του.

Αιχμές κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε μέσω twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά από την προτροπή του πρώτου προς τους Ιταλούς δικαστές να ασχοληθούν με τη μαφία και όχι με τον γιο του.

Υπογραμμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος του γιου του Ερντογάν που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι Ιταλοί δικαστές, ας ασχοληθούν με τη μαφία κι όχι με τον γιο μου» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, απάντησε με ένα λακωνικό μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter:

«Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται "Κράτος Δικαίου"».

Ο Μπιλάλ Ερντογάν, ο μεγαλύτερος γιος του Τούρκου προέδρου, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας έρευνας τον Φεβρουάριο από την εισαγγελία της Μπολόνιας (βορειοκεντρική Ιταλία) έπειτα από μια μήνυση που κατέθεσε Τούρκος επιχειρηματίας.

Αυτός ο επιχειρηματίας, πολέμιος του Ερντογάν που έχει αυτοεξοριστεί, υποστήριξε ότι ο Μπιλάλ διέφυγε στην Ιταλία έχοντας μαζί του «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό» και μια ομάδα ένοπλων σωματοφυλάκων με διπλωματικά διαβατήρια.

Ο Μπιλάλ μετέβη στη Μπολόνια για να ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή. Ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2013 και για το οποίο όλες οι έρευνες τέθηκαν έκτοτε στο αρχείο.

«Ο γιος μου έπρεπε να επιστρέψει στη Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του» αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί, είπε ο Ερντογάν.

«Σε αυτήν την πόλη με αποκαλούν δικτάτορα και διαδηλώνουν υπέρ του PKK. Γιατί κανείς δεν παρεμβαίνει; Αυτό είναι το Κράτος Δικαίου; Η υπόθεσή του θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μας με την Ιταλία» πρόσθεσε ο ίδιος.