Skip to main content

Economist για εκλογές ΗΠΑ: Το «αδιανόητο» που έγινε «πραγματικότητα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει είτε 305 είτε 309 ψήφους εκλεκτόρων.

Στην αρχή ήταν αδιανόητο, μετά ήταν εξαιρετικά απίθανο, τώρα είναι η πραγματικότητα», σχολιάζει ο Economist μιλώντας για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αναμένεται να εξασφαλίσει είτε 305 είτε 309 ψήφους εκλεκτόρων, αρκετά παραπάνω από τους 270 που χρειάζεται.

Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο τού τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει την εθνική λαϊκή ψήφο, σύμφωνα με πρόβλεψη των New York Times, καθιστώντας αυτόν τον εκλογικό κύκλο τον έβδομο συνεχόμενο όπου ο περισσότερος κόσμος έχει ψηφίσει Δημοκρατικό υποψήφιο έναντι Ρεπουμπλικανού. Ωστόσο αυτό λίγη παρηγοριά θα προσφέρει στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που τη στηρίζει.

Ο δρόμος του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο ήταν ο αναμενόμενος: σύμφωνα με τα exit polls, κέρδισε την πλειοψηφία των λευκών χωρίς πτυχίο κολεγίου, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος με 67% έναντι 28%.

Πρόκειται για ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με εκείνο που εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον από τους ισπανόφωνους, με 65% έναντι 29%.

Αυτό το πλεονέκτημα του επέτρεψε να «κρατηθεί» -αν και με μικρή διαφορά- σε αμφίβολες πολιτείες του νότου, κυρίως στη Φλόριντα και τη Βόρεια Καρολίνα, να εξασφαλίσει μια νίκη οκτώ μονάδων στο Οχάιο και -αυτό είναι κρίσιμο- να μεταβάλλι τις ισορροπίες σε τρεις μεγάλες βόρειες πολιτείες: το Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια, πολιτείες γεμάτες με λευκούς ψηφοφόρους από την εργατική τάξη, που είχαν να στηρίξουν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο από το 1988.

Οι ψηφοφόροι της Χίλαρι Κλίντον, αν και περισσότεροι, ήταν λιγότερο ευνοϊκά κατανεμημένοι. Η υποψήφια φαίνεται πως θα κερδίσει στην Καλιφόρνια με 28 μονάδες, ενώ αύξησε την ψήφο υπέρ του προέδρου Ομπάμα το 2012 στο Τέξας, κατά έξι μονάδες.