Skip to main content

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επέκταση δικτύου και αύξηση 60% σε νέες συνδέσεις αερίου

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.

Με καθαρό πλέον το τοπίο, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού της διανομής από την εμπορία φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, διαχειριστής του δικτύου Διανομής για το Νομό Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, βαδίζει ήδη σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά, αναπτύσσοντας το στρατηγικό της σχεδιασμό, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο. Αυτό τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, και παρουσιάζει τα σχετικά στοιχεία:

Αύξηση κατά 60% των νέων συνδέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί αφού μέχρι 31/12/2017 θα συνεχίσει να ισχύει η προσφορά για «έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας εν όψει και της νέας περιόδου θέρμανσης, με τον κ. Μπακούρα να σημειώνει ότι οι εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Φίλυρο, στην Εξοχή, τον Χορτιάτη, τον Τρίλοφο το Πλαγιάρι και το Βελεστίνο, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και στη Νέα Μεσημβρία.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συντήρηση και την ασφάλεια του δικτύου, τονίζει ο κ. Μπακούρας, πραγματοποιώντας διαρκώς ενέργειες για την αναβάθμιση των υποδομών της, με σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.

Εν όψει της νέας περιόδου θέρμανσης, ο κ. Μπακούρας δεν παραλείπει να υπενθυμίσει στους καταναλωτές να προχωρήσουν στην τακτική συντήρηση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από αδειοδοτημένους τεχνικούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του 2017 ο κλάδος και η αγορά του φυσικού αερίου «γύρισαν σελίδα» και η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας κλήθηκε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής, πράγμα που έκανε με επιτυχία ολοκληρώνοντας τη διαδικασία νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού της διανομής από την εμπορία αερίου, και αναλαμβάνοντας, από το νόμο, διαχειριστής του δικτύου διανομής για τις περιοχές της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Λεωνίδα Μπακούρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ο χάρτης της αγοράς φυσικού αερίου άλλαξε ριζικά με την έναρξη του 2017. Πως διαμορφώνεται το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας σε αυτή τη νέα εποχή;

Πράγματι, η αγορά φυσικού αερίου έχει αλλάξει πλέον σελίδα και η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης ? Θεσσαλίας Α.Ε. ήδη αναπτύσσεται σε ένα νέο πλαίσιο. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ολοκλήρωσε επιτυχώς και πλήρως τη διαδικασία του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού και έτσι, από 30/12/2016, κατέστη εκ του νόμου Διαχειριστής των Δικτύων Διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Πλέον, η Εταιρεία λειτουργεί με νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό από οποιαδήποτε ενεργειακή δραστηριότητα Μεταφοράς, Παραγωγής και Εμπορίας, ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΔΔ), εντός των ορίων της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα λειτουργεί σε αυστηρά ρυθμιζόμενο περιβάλλον, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Επιπλέον, η Εταιρεία είναι αρμόδια για την οργανωτική και λειτουργική αυτονομία και διασφάλιση παροχής Υπηρεσιών Διανομής κατά τον πλέον οικονομικό, διαφανή και άμεσο τρόπο, χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών Διανομής αλλά και την παράδοση ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός του Δικτύου Διανομής στους καταναλωτές.

Κατά συνέπεια, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ασκεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά της με σεβασμό στις αρχές της ίσης μεταχείρισης των Χρηστών του Δικτύου Διανομής και των Τελικών Πελατών, αποφυγής μεροληπτικής συμπεριφοράς κατά την εξυπηρέτηση των ανωτέρω, καθώς και της εφαρμογής της διαφάνειας κατά την άσκηση των καθηκόντων, τήρησης εμπιστευτικότητας, κατά τη διαχείριση και χρήση των δεδομένων και πληροφοριών.

Μπορείτε να μας δώσετε μια πρώτη εικόνα για την ανάπτυξη της εταιρείας εντός του 2017;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι μεγάλη, με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 1ο εξάμηνο του έτους 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 60,3% στις νέες συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2016, καθώς έως και τον Ιούνιο υπεγράφησαν 5.837 νέες συμβάσεις έναντι 3.642 του περσινού Α Εξαμήνου. Στις 30/06/2017 ο συνολικός προοδευτικός αριθμός των αποκτημένων υπογεγραμμένων συμβολαίων σύνδεσης ανήλθε σε 300.587. Παράλληλα, κατά το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2017, έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερες από 3.350 νέες συμβάσεις σύνδεσης και ο συνολικός αριθμός κατά το έτος 2017 υπερβαίνει τις 9.200.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι βρίσκεται σε ισχύ η προσφορά για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις έως 31/12/2017.

Σε ποιες περιοχές αναμένεται να επεκταθεί άμεσα το δίκτυο φυσικού αερίου, βάσει του σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ; Σε τι φάση βρίσκονται τα σχετικά έργα;

Αρκετές είναι οι περιοχές που αναμένεται να τροφοδοτηθούν κατά τη νέα περίοδο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες επέκτασης στο Φίλυρο, στην Εξοχή, τον Χορτιάτη, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς στο Βελεστίνο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επιπλέον, εντός των επόμενων 10 ημερών, αναμένεται η έναρξη εργασιών επέκτασης του Δικτύου Διανομής στη Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

Πέραν αυτών, στο σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ βρίσκεται η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου σε αρκετές ακόμα περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, ούτως ώστε προοπτικά όσο το δυνατό περισσότεροι καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι αρμόδια για τις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, όσον αφορά στη διαχείριση των αιτήσεων και των αυτοψιών, αλλά για την κατασκευή των έργων μέχρι και την ενεργοποίηση του μετρητή. Στις αρμοδιότητες της Εταιρείας εμπίπτει και η ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, αναφορικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή, όπως επίσης και η συντήρηση και η λειτουργία του.

Πολλοί καταναλωτές έχουν ένα φόβο ή έστω κάποιες ασάφειες όσον αφορά το ζήτημα της συντήρησης και της ασφαλούς λειτουργίας του δικτύου. Τι κάνετε ως εταιρεία για αυτά τα θέματα;

Η τήρηση των κανόνων και προδιαγραφών ασφαλείας του Δικτύου Διανομής αλλά και η τήρηση των Κανονισμών των Εσωτερικών Εγκαταστάσεων των καταναλωτών, όπως επίσης και τυχόν ανάγκες που χρήζουν Άμεσης Επέμβασης στο Δίκτυο Διανομής εντάσσεται στο πλαίσιο στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης στο νούμερο 10302.

Επιπλέον, επειδή η ασφαλής χρήση των εγκαταστάσεων αποτελεί κύριο μέλημα της Εταιρείας, συνιστάται στο καταναλωτικό κοινό ενόψει της νέας περιόδου θέρμανσης να προβεί στην τακτική συντήρηση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από αδειοδοτημένους τεχνικούς σύμφωνα με όσα ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και στον Τεχνικό Κανονισμό για τις Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της ασφάλειας στο δίκτυο διανομής και στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποιεί ενέργειες αναβάθμισης των υποδομών για την καλύτερη διαχείριση και χρήση των υπολογιστικών πόρων με κύριο στόχο την βελτίωση της λειτουργίας και υποστήριξης των παρεχόμενων υπηρεσιών.