Skip to main content

EE: Η επίθεση στη Συρία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των χημικών όπλων

Η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους στην παρεμπόδιση της περαιτέρω χρήσης αυτών των όπλων

Η ΕΕ, δια στόματος της Υπατης Αρμοστού για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκας Μογκερίνι, καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, θεωρεί ότι οι στοχευμένες επιθέσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της περαιτέρω χρήσης χημικών και καλεί τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν την επιρροή τους για τον σκοπό αυτό.

Η λύση του συριακού προβλήματος, τονίζει η κ. Μογκερίνι, δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και θεωρεί ότι η Δεύτερη Διάσκεψη για τη Συρία στις 24 Απριλίου στις Βρυξέλλες θα είναι μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την πολιτική διαδικασία αλλά και τα θύματα του πολέμου εντός και εκτός Συρίας.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Μογκερίνι:

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της καταδίκη στην επαναλαμβανόμενη χρήση των χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, όπως έχει επιβεβαιωθεί από τον Κοινό Ερευνητικό Μηχανισμό (JIM) - Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων και Ηνωμένα Εθνη (OPCW/UN )- και όπως έχει αναφερθεί συνεχώς τους τελευταίους μήνες στην Αν. Γκούτα και άλλες περιοχές στη Συρία, περιλαμβανομένων των πιο πρόσφατων αναφορών για καταστροφική επίθεση στη Ντούμα.  

Σε αυτό το πλαίσιο,  η ΕΕ ενημερώθηκε για τις στοχευμένες επιθέσεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία. Αυτά τα ειδικά μέτρα ελήφθησαν με μοναδικό  σκοπό να εμποδιστεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον ίδιο τον λαό της.

Η ΕΕ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της χρήσης χημικών όπλων. Θεωρεί βαθιά συγκλονιστικό ότι η διεθνής κοινότητα είναι ακόμη αντιμέτωπη με τη χρήση χημικών όπλων, όπως επιβεβαιώθηκε από την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής του OPCW. Οι εκθέσεις της ομάδας Εμπειρογνωμόνων του OPCW (Declaration Assessment Team) δείχνουν ότι η λεγόμενη Συριακή Δήλωση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ως ακριβής και πλήρης σε συμφωνία με την Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Η λογοδοσία είναι επιβεβλημένη. Η χρήση χημικών όπλων ή χημικών ουσιών ως όπλα είναι έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αυτοί που το διαπράττουν θα λογοδοτήσουν για την παραβίαση αυτή της διεθνούς νομοθεσίας. Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το γεγονός ότι η εντολή του JIM, που εγκαθιδρύθηκε με την απόφαση  2235 (2015) του ΣΑ για την ταυτοποίηση των διενεργούντων χημικές επιθέσεις δεν ανανεώθηκε τον Νοέμβριο του 2017. Είναι επίσης πολύ λυπηρό το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε ως τώρα να υιοθετήσει μια αυστηρή απόφαση που να εγκαθιδρύει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει την λογοδοσία αυτών που διενεργούν χημικές επιθέσεις στη Συρία.

Τον Ιούλιο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018 η ΕΕ επέβαλε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα  στους υψηλούς αξιωματούχους και επιστήμονες της Συρίας για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και χρήση των χημικών όπλων και είναι πάντα έτοιμη να επιβάλει πρόσθετα μέτρα όπως απαιτείται.

Η ΕΕ καλεί  όλες τις χώρες, κυρίως τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εμποδίσουν την περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, κυρίως από το συριακό καθεστώς και στηρίζει τους διεθνείς εταίρους εναντίον της ατιμωρησίας για τη Χρήση Χημικών Οπλων.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση στη συριακή σύγκρουση από την πολιτική. Εχουμε κοινό στόχο να εμποδίσουμε την κλιμάκωση της βίας η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει τη συριακή κρίση σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, με αναρίθμητες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή και για τον κόσμο ολόκληρο.

Η  ΕΕ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση, κυρίως το καθεστώς και τους συμμάχους του, να εφαρμόσουν άμεσα εκεχειρία και να διασφαλίσουν πρόσβαση για ανθρωπιστικούς λόγους και εκκενώσεις για ιατρικούς λόγους όπως ομόφωνα έχει συμφωνηθεί στην απόφαση 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι κάθε βιώσιμη λύση απαιτεί μια ειλικρινή πολιτική μετάβαση σε συμφωνία με την απόφαση 2254 του ΣΑ και το Ανακοινωθέν της Γενεύης του  2012, το οποίο διαπραγματεύτηκαν οι συριακές πλευρές εντός της διαδικασίας της Γενεύης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Δεύτερη Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία που θα συγκληθεί στις 24-25 Απριλίου με τη συμπροεδρία της ΕΕ και του ΟΗΕ θα είναι η ευκαιρία για όλη τη διεθνή κοινότητα να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη στην πολιτική διαδικασία και να δεσμευτεί με νέες υποσχέσεις, προκειμένου να βοηθήσει τα κύρια θύματα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, κυρίως τον συριακό λαό, εντός και εκτός της Συρίας.