Skip to main content

Εφ΄ όλης της ύλης επίθεση από ΝΔ

Δριμύ «κατηγορώ» στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2011 στη Βουλή.
«Είστε συνεπείς στην ασυνέπειά σας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, επιρρίπτοντας στον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Καστανίδη, την ευθύνη και για την κατάσταση στις φυλακές. «Ρίξατε κάποια ματιά στο σωφρονιστικό σύστημα; Έχουμε δύο νεκρούς μέσα στα κελιά το τελευταίο τρίμηνο.», ανέφερε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Θεόφιλος Λεονταρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό για την Άμυνα, που αγγίζουν το 20% - υποστηρίζοντας πως «οι όποιες μειώσεις, αν θα γίνουν, θα πρέπει να γίνουν με επιχειρησιακά και μόνο κριτήρια και ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τα έργα που ανατίθενται σε κάθε κλάδο».

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει αξιοποιήσει παρά ελάχιστα το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διοικητική μεταρρύθμιση - ένα πρόγραμμα «που εκτός όλων των άλλων αντιμετωπίζει και τη γραφειοκρατία, αξιολογεί τα υπουργεία, τις αποδόσεις, βλέπει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών: Έχετε τόσο μικρή συμμετοχή, ώστε σας παρέκαμψε η Τρόικα και ανέθεσε στη Διεθνή Τράπεζα να κάνει τη σχετική μελέτη για την αξιολόγηση των υπουργείων. Μυρωδιά δεν πήρε το Υπουργείο Εσωτερικών γι’ αυτού του είδους τις κινήσεις», ανέφερε ο βουλευτής. Ο κ. Ζώης, αμφισβήτησε εξάλλου τις κυβερνητικές εξαγγελίες για συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, καθώς αυτές αφορούν, συν τοις άλλοις, τους υπαλλήλους που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

Ο τομεάρχης Ναυτιλίας της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, διαπίστωσε «απίστευτο αλαλούμ» στο χώρο ευθύνης του: «Εκεί που ήμασταν πριν από δεκαπέντε μήνες, όταν ουσιαστικά διασπάστηκε de facto το Λιμενικό Σώμα ανάμεσα σε τρία υπουργεία, γυρίζουμε ξανά δεκαπέντε μήνες μετά, την ώρα που οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν παραγγείλει από αρχές του έτους πάνω από 231 πλοία, προϋπολογισμού πάνω από 6 δισ. δολάρια», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης κατήγγειλε επίσης πως «την ίδια ώρα που ζητάμε μειώσεις μισθών και θυσίες από τον ελληνικό λαό, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ υπογράφει σύμβαση-συμφωνία με τους συνδικαλιστές για παροχή έξτρα αμοιβών, λόγω υποτιθέμενης απώλειας εισοδήματος, επειδή προχώρησε η σύμβαση παραχώρησης στο λιμάνι του Πειραιά (…) Ένα τεράστιο πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας είναι και το πρόβλημα της ακτοπλοΐας, καθώς τα συσσωρευμένα ελλείμματα όλων των εταιριών μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι πάνω από 200 εκατ. ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης.

Ο υπεύθυνος του τομέα της ΝΔ για την Προστασία του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ανέφερε πως όλες οι οικονομίες που έχουν επιτευχθεί στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου υπουργείου - 200 εκατ. περίπου - προέρχονται από τον κωδικό της μισθοδοσίας.

Στον Προϋπολογισμό του 2011, «η πρώτη περικοπή την οποία κάνετε σε ποσοστό 23%, προέρχεται από τα έξοδα τροφοδοσίας των προσωρινά κρατουμένων, όχι γιατί θα ελευθερωθούν οι προσωρινά κρατούμενοι, αλλά επειδή έχετε την εντύπωση ότι με τη νέα λογική του ασύλου, ένα κομμάτι από αυτά τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο ποσό εξοικονομείται από τα καύσιμα, που μεταφράζεται σε λιγότερες περιπολίες στους δρόμους».

«Απλές περικοπές εύκολα περικοπτομένων δαπανών, με κορυφαίες πάντοτε τις μισθοδοσίες και μάλιστα οριζόντια, με «κούρεμα» από όλους, ώστε να μην θέλει να εργαστεί και να διακριθεί ο οποιοσδήποτε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη μεγάλη κρίση της πατρίδας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Δένδιας. «Κι όταν μιλάτε για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς, στην πραγματικότητα το μόνο πράγμα το οποίο έχετε κάνει είναι να έχετε στήσει τη γνωστή βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών, για να έχετε την αντιπολίτευση αιχμάλωτη», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Ο τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σε μια γενικότερη τοποθέτηση επί του Προϋπολογισμού του 2011, διαπιστώνοντας πως και οι δέκα Προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών έχουν πέσει έξω, οπότε «η συζήτηση την οποία κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα ενέχει πολλά στοιχεία εικονικής πραγματικότητας».  Ο κ. Μητσοτάκης, συμφώνησε πως είναι δύσκολο να υπάρξουν ρυθμοί ανάπτυξης σε συνθήκες περιοριστικής πολιτικής, παρατήρησε ωστόσο πως «υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ τού να έχει κανείς ύφεση 5% ή 2% - και αυτή η διαφορά των τριών ποσοστιαίων μονάδων, είναι εκατό χιλιάδες περισσότεροι άνεργοι, που προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, Μιχάλης Γιαννάκης, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει ενεργειακή στρατηγική, παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον συγκεκριμένο τομέα. Ο τομεάρχης Δημοσίων Έργων, Μιχάλης Χαλκίδης, υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερές απόψεις για τα δημόσια έργα και για το γεγονός ότι μαζί με την οικοδομή, είναι από τους πιο βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. «Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση», υποστήριξε.  Ο τομεάρχης Υγείας, της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, υποστήριξε για τα θέματα αρμοδιότητάς του πως η κυβέρνηση «δεν έχει καθόλου στόχευση».