Skip to main content

Εφαλτήριο για νεφροπάθειες η παχυσαρκία

Γιατροί προειδοποιούν αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού για τον επικίνδυνο συνδυασμό νεφροπαθειών και παχυσαρκίας.

Τα νεφρά καθαρίζουν τον οργανισμό, συμβάλλουν στην αποβολή των ούρων και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις λειτουργίες που επιτελούν τα άκρως σημαντικά αυτά όργανα, που βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης και πολλοί δεν νιώθουν ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Και αυτό επειδή τα νεφρά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα πόνου αντίστοιχα με αυτά της καρδιάς σε περίπτωση εμφράγματος. Σε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό εντοπίζεται ο κίνδυνος που αφορά τα νεφρά. Σύμφωνα με έρευνα μιας επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον εξειδικευμένο νεφρολόφο Ματίας Γκιρντ λιγότεροι από ένας στους τρεις νεφροπαθείς στη Γερμανία γνωρίζουν ότι τα νεφρά τους υπολειτουργούν.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιατροί προειδοποιούν για την άκρως επικίνδυνη σχέση των νεφρικών παθήσεων με την παχυσαρκία. Σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους αυξάνονται οι επικίνδυνοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επειδή τα νεφρά ως όργανα που φιλτράρουν βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό διαθέτουν πολυάριθμα εξαιρετικά λεπτά αιμοφόρα αγγεία, υφίστανται βλάβες σε περίπτωση υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παρόμοιες βλάβες προκαλούνται και όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν διαρκώς υψηλά, για παράδειγμα σε όσους πάσχουν από διαβήτη, μια πάθηση που προσβάλλει συχνότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Ανησυχία για τη νέα γενιά

«Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνονται για το 20% έως 30% όλων των χρόνιων νεφρικών παθήσεων», επισημαίνει ο πρόεδρος της Γερμανικής Νεφρολογικής Εταιρείας (DBfN) Μαρκ Ντόμινικ Άλσερ, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο του Ιδρύματος Robert Bosch στην Στουτγάρδη. Όπως λέει, τα υπερβολικά ποσοστά λίπους στο ανθρώπινο σώμα έχουν, σύμφωνα με νέα ευρήματα, άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των νεφρών. Αιτία είναι οι φλεγμονικές αντιδράσεις στον λιπώδη ιστό των υπέρβαρων ατόμων, εξηγεί ο Άλσερ, τονίζοντας ότι αυτές περιορίζουν ολοένα περισσότερο τη λειτουργία των νεφρών για διάστημα 10 έως 15 ετών. Αν αυτή η επιβάρυνση παραταθεί μερικά χρόνια ακόμη, οι ασθενείς χρειάζονται αιμοκάθαρση. Αυτή είναι κατά κανόνα απαραίτητη όταν η απόδοση των νεφρών υποχωρήσει κάτω από το 10%. Οι νεφρικές βλάβες δεν επιδιορθώνονται και τα διαθέσιμα όργανα για μεταμοσχεύσεις δεν επαρκούν.

Παρατηρώντας τον μεγάλο αριθμό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, που έχουν αυξηθεί συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, οι ειδικοί νεφρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Αυτή είναι μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη. Την παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία», τόνισε ο Ματίας Γκίρντ, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος έχει παχυσαρκία στα νεανικά του χρόνια δύσκολα την ξεφορτώνεται».

Γκίζελα Γκρος (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle