Skip to main content

'Εφεση εναντίον της απόφασης για Μπρέιβικ θα ασκήσει η Νορβηγία

Οι συνθήκες κράτησης του Μπρέιβικ δεν αποτελούν για το κράτος απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας.

'Εφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου του 'Οσλο για τον δολοφόνο 'Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα ασκήσει η Νορβηγία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας 'Αντερς 'Ανουντσεν, καθώς δεν συμφωνεί με τη θέση ότι οι συνθήκες κράτησης δράστη παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η έφεση ήταν αναμενόμενη από την έκδοση της απόφασης στις 20 Απριλίου, αφού το περιφερειακό δικαστήριο έκρινε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις το 2011, παραβιάστηκαν λόγω του ότι κρατείται στην απομόνωση, σε ένα όπως ανέφερε το δικαστήριο «παντελώς κλειδωμένο κόσμο».

«Έχω ζητήσει από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Άνουντσεν.

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται ο Μπρέιβικ δεν αποτελούν κατά την άποψη του κράτους απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση κάτω από το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσθέτει.

Η απόφαση του δικαστηρίου στις 20 Απριλίου που αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, ανέφερε ότι οι Αρχές των φυλακών έχουν κάνει λίγα για να αμβλύνουν τις επιδράσεις της απομόνωσης στον Μπρέιβικ. Έλεγε επίσης ότι αναγκαζόταν να υποβληθεί σε σωματικούς ελέγχους και ότι τον ξυπνούσαν κάθε ώρα οι δεσμοφύλακες για μακρές χρονικές περιόδους.