Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο πραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός

Ο τελευταίος επιζών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 104 ετών. Είχε πέσει θύμα διάρρηξης την Πέμπτη.

Πέθανε, σε ηλικία 104 ετών, ο Στυλιανός Παττακός, ο τελευταίος επιζών πραξικοπηματίας της 21ης Απριλίου 1967. Την Πέμπτη είχε πέσει θύμα διάρρηξης στο σπίτι του.

Ο δημοσιογράφος Γιώργο Σαχίνης που μετέδωσε την είδηση στη ιστοσελίδα neakriti, ανέφερε ότι ο Παττακός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του στην Αθήνα καθώς και ότι τον θάνατό του επιβεβαίωσαν ένα συγγενικό πρόσωπο και ένας πρώην στενός συνεργάτης του.

Ο Παττακός (8 Νοεμβρίου 1912) ήταν Έλληνας καθαιρεθείς αξιωματικός (ταξίαρχος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-71) και Α΄ αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (1971-73). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για λόγους υγείας.

Ο καταγόμενος από το Ρέθυμνο Στυλιανός Παττακος θα κηδευτεί σύμφωνα με τους οικείους του την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, με σοβαρό το ενδεχόμενο η τελευταία του κατοικία να είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου.

Σημειώνεται πως τρεις άγνωστοι εισέβαλαν τα ξημερώματα της 6ης Οκτωβρίου στη μονοκατοικία όπου έμενε ο Παττακός, στα Πατήσια, και τον λήστεψαν.

Συγκεκριμένα, στις 4:00, οι άγνωστοι δράστες, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, παραβίασαν την πόρτα της οικίας και αφού ακινητοποίησαν την αλλοδαπή οικιακή βοηθό, πήραν κοσμήματα, συλλεκτικά νομίσματα και αναμνηστικά μετάλλια του Παττακού, ο οποίος εκείνη τη στιγμή κοιμόταν.