Skip to main content

Έφυγε από τη ζωή ο Ρόμπυ Βαρσάνο, το Νο 115365 του Άουσβιτς-Μπιρκενάου

Ο Ρόμπυ Βαρσάνο σε ηλικία μόλις 15 ετών ήταν στην τρίτη αποστολή θανάτου στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Ρόμπυ Βαρσάνο, Θεσσαλονικιός Εβραίος που επέζησε του Ολοκαυτώματος.

Ο Ρόμπυ Βαρσάνο σε ηλικία μόλις 15 ετών ήταν στην τρίτη αποστολή θανάτου στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, που αναχώρησε από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης αρχές Απριλίου του 1943.

«Στο χέρι του ήταν ανεξίτηλα γραμμένο το Νο 115365 της ναζιστικής βαρβαρότητας», όπως αναφέρει στην ανάρτηση του για τον κ. Βαρσάνο ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Ο ίδιος συνέχισε να λέει για τον εκλιπών: «Το 1957 αναγνώρισε στη Θεσσαλονίκη και συνέβαλε στη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, του "δήμιου της Θεσσαλονίκης", που, με την καταναγκαστική εργασία και τις μαζικές εκτοπίσεις στα κρεματόρια της "τελικής λύσης", οδήγησε στο θάνατο το 98% των εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικέων».

Η ιστορία του Ρόμπυ Βαρσάνο καταγράφηκε στο Σαουλίκο, το βιβλίο που έγραψαν ο γιος του Σάμμυ Βαρσάνο και ο Πάνος Μπαϊλής. «Σαουλίκο» ήταν η ταβέρνα όπου ο Ρόμπυ πήγαινε με τους δικούς του κάθε Κυριακή έως το 1940 κι άκουγε τη Σοφία Βέμπο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, 2 Απριλίου, στις 16.00 από το νέο Εβραϊκό Νεκροταφείο, στη Σταυρούπολη.