Skip to main content

Αιφνιδιασμός, άγνοια και νεύρα Λαγκάρντ για την ενοποίηση των δόσεων

Στο σκοτάδι, ακόμη και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group - Ενόχληση Λαγκάρντ για τον αιφνιδιασμό - Όλο το παρασκήνιο της ασάφειας

Κάτι παραπάνω από αιφνιδιαστική, και για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αιτηθεί ενοποίηση των τεσσάρων δανειακών δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον μήνα Ιούνιο.

Ενδεικτική της άγνοιας που κυρίευσε την ελληνική πλευρά από την εξέλιξη, είναι το σημερινό «τιτίβισμα» του δημοσιογράφου των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος, επικαλούμενος διπλωμάτη της ΕΕ, αποκάλυψε ότι ούτε ο Έλληνας εκπρόσωπος στο EuroWorking Group γνώριζε για την κατάθεση του αιτήματος προς το Ταμείο, ένα στέλεχος το οποίο εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, το αίτημα κατετέθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να ενοχλήθηκε από τη στάση της Αθήνας, καθώς, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της, η ίδια δεν γνώριζε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη και μία ώρα πριν την κατάθεσή του. Όπως, εξάλλου, είχε δηλώσει η ίδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λίγες μόλις ώρες πριν το σχετικό αίτημα της Ελλάδας, «κάτι τέτοιο δεν είναι στα χαρτιά, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα».

Μέσα στη γενικότερη εικόνα ασάφειας στις κινήσεις του Μαξίμου, συγκαταλέγεται και το χθεσινό σχόλιο υπουργού της κυβέρνησης για το εάν ισχύει ή όχι το αίτημα αναβολής της πρώτης δόσης προς το Ταμείο, ο οποίος, με τάση... αυτοκριτικής και ύφος δηκτικό, φέρεται να δήλωσε ότι «αν χρεοκοπούσε η χώρα, θα το μαθαίναμε από την... Ουάσιγκτον».

 

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από κυβερνητικούς

 

Ακόμη μία ένδειξη της επιλογής της ελληνικής κυβέρνησης να αφήσει στο σκοτάδι το Ταμείο, αλλά και τα ίδια της τα στελέχη, είναι το γεγονός πως καθ’ όλο το κρίσιμο διάστημα από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, κανένας κυβερνητικός παράγοντας ή στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν έδειχνε «σημεία ζωής» στις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων να βρουν τι θα γίνει τελικώς με τη δόση των 300 εκατ. ευρώ, ούτε καν οι συνεργάτες τους.
 
Ουσιαστικά, χωρίς τη χθεσινή διαβεβαίωση της Τράπεζας της Ελλάδος πως η κυβέρνηση έχει έλθει σε συμφωνία με το Ταμείο για τη μη αποπληρωμή της σημερινής δόσης, η κατάσταση θα είχε εκτραχυνθεί στις τράπεζες, αφού το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της στάσης πληρωμών θα ήταν κάτι παραπάνω από ορατό.
 
Όπως προκύπτει από το παρασκήνιο της χθεσινής... επεισοδιακής ημέρας, η Αθήνα επέλεξε να ακολουθήσει την οδό της συντήρησης ενός τέτοιου ενδεχομένου, γεγονός που συνάγεται και από τα λόγια κορυφαίου στελέχους του Μαξίμου, που με νόημα τόνιζε αργά χθες το βράδυ πως «ποτέ δεν ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών την αναβολή των πληρωμών, ούτε καν προφορικά!».

Για να γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτή η χθεσινή εξέλιξη, στο πλαίσιο της κυβερνητικής ασάφειας, ούτε λίγο ούτε πολύ, σήμερα η Ελλάδα θα γινόταν μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν καθυστερήσει καταβολή δανειακών δόσεων προς το ΔΝΤ, μεταξύ αυτών το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε...