Skip to main content

EFSF: Ανά πάσα στιγμή απαιτητά τα 140 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Απόφαση του EFSF, που κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ, γνωστοποιεί πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταστούν άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.

Επιστολή, με την οποία γνωστοποιεί ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταστούν άμεσα απαιτητά τα δάνεια ύψους 140 δισ. ευρώ που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας, απέστειλε ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί. Με ανακοίνωσή του νωρίτερα, ο EFSF αποσαφηνίζει ότι «διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής, και προσθέτει ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

«Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά» προσθέτει η διοίκηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού.Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF-ESM) δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει, παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του.